Grilování – co všechno udělat, aby se vydařilo

Obrázek

Grilujeme rádi, často a všechno, co grilovat jde – tak jednoduše se dá popsat grilovací sezona v Čechách, na Moravě a ve Slezsku.  Grilování je ve většině případů i společenská událost.

Náš nový soused se rozhodl seznámit s okolními nejbližšími obyvateli u grilování. Osobně roznesl pozvánky a v určený den a hodinu nás se svojí manželkou vítal na zahradě za jejich domem. Vypadalo to tak trochu jako ve filmu. Jídla na stolech v altánku vypadala velmi lákavě, pití bylo i vzhledem k námi přineseným lahvím dost, a nový elektrický gril vypadal spíš jak malá laboratoř…Pak to začalo. Nový soused natáhl z garáže elektrický kabel a zjistil, že k místu grilování nedosáhne. Přinesl jsem další a společnými silami jsme gril zapojili. Po stisknutí spínače na grilu vypadly jističe. Když se podařilo znovu obnovit dodávku elektřiny, gril nefungoval. Soused konstatoval, že to nevadí, protože po bývalém majiteli domu zůstal v garáži plynový gril a bomba. Pomohli jsme mu s výměnou grilů, přišroubovali hadici od plynové bomby a zjistili, že není plyn…

Grilování je víc než jen tepelná úprava potravin...

Grilování se nakonec přeci jen konalo, protože jsme použili náš starší, ale mnohokrát vyzkoušený a ověřený gril na dřevěné uhlí. Perfektní už to samozřejmě nebylo. Novému obyvateli naší ulice se podařilo několik steaků a kotlet docela slušně připálit, chybějící množství nahradily klobásky z lednice dalších sousedů…   

Podobné grilovací nepříjemnosti se můžou stát každému, ale dá se jim docela dobře předcházet. Sosed prostě jen nedodržel některá ze záklladních pravidel úspěšného grilování.

  • Před grilováním vždy zkontrolujte gril a vše, ostatní, co budete potřebovat
  • Maso naložte na minimálně 2 až 3 hodiny do marinády. Silnější plátky masa můžete pro rychlejší grilování nejdříve krátce upéct v troubě
  • Rošt potřete plátkem slaniny nebo jedlým olejem – maso se na něj nepřipeče
  • Pokud používáte dřevo, je nejlepší z listnatých stromů, vhodná je například třešeň
  • Grilujte nad rozžhavenými uhlíky, nikdy nad ohněm. Odkapávání tuku zabrání grilovací misky
  • Nespěchejte! Grilujte pomaleji při nižší teplotě, tuky v mase se nepřepálí
  • Maso při grilování nikdy nepropichujte, aby z něj nevytékala šťáva. K obracení používejte grilovací kleště
  • Pokud se maso neopéká rovnoměrně, můžete opečenou část překrýt alobalem a pak maso dopéct bez toho, aby se na některém místě připálilo
  • Maso je možné dochutit i tak, že na konci grilování na uhlíky položíte snítku vlhkého jalovce, česnek nebo je poprášíte trochou koření
  • Nemusíte grilovat jen maso nebo ryby. Vynikající je třeba i grilovaná zelenina

Základní zásady grilování nejsou nijak složité a náročné, a jejich dodržováním se zcela jistě vyhnete případným problém a komplikacím, které by tuto příjemnou aktivitu mohly zbytečně narušit. Když k nim ještě přidáte dobře připravené kvalitní potraviny, odpovídající prostředí, klid a pohodu, bude grilování skutečně mnohem víc než jen gastronomický zážitek…

Grilování by měla být gastronomicko-společenská událost, proto nespěchejte ani s přípravami, ani se samotným grilováním. Důležité je i servírování. Mějte vždy připravený dostatek omáček a příloh – pečivo, zeleninu, saláty.  Nezapomeňte ani na nápoje. Ke grilovaným jídlům se hodí pivo i víno, ale měli byste mít i nějaké nealko.

Užívejte si vaše grilování a nezapomeňte, že mnohem víc chutná s přáteli.

Zdeněk Urban

 
TOPlist