Bez koření raději ani negrilujte!

Obrázek

Bez různých směsí koření, marinád k nakládání a potírání i omáček si asi grilování nedokáže představit nikdo. Všechny tyto ingredience jsou základem grilovacího úspěchu. Dají se koupit již připravené, ale mnohem zajímavější je využít fantazii a spojit ji s osvědčenými základními postupy.

Grilovací směsi

Grilovací směsi se skládají z cukru, soli, nejlépe čerstvě mletého různého koření, bylinek a dalších dochucovacích prostředků.  Slouží k dochucení ale i k marinování. Správný způsob aplikace je posypat směs na potravinu a pak ji jemně vetřít špičkami prstů. Grilovací směsi se uchovávají nejlépe ve skleněných vzduchotěsných dózách.

Klasická grilovací směs

Barbecue grilovací směs vychází z původní americké klasiky. Na půl kila masa se použijí 2 lžičky směsi, na kuře o váze 2 kilogramy 3 polévkové lžíce.

Směs se skládá z hnědého cukru, mleté sladké papriky, mletého pepře a hrubě mleté soli, kajenského pepře, česnekového a cibulového prášku. Pokud chceme ostřejší směs, přidáme do základu pálivou papriku.

Použití

  • žebírka

  • vepřové ramínko

  • vepřová plec

  • rybí filety

  • kuřecí maso

 

Obrázek  

Směs na ryby

Jednoduchá základní směs se hodí k okořenění všech druhů ryb. Na půl kilogramu rybího masa se použije ¾ hrnku směsi.

Suroviny

  • 1 hrnek cukr třtinový
  • ½ hrnku sůl hrubá
  • 1 lžíce pepř černý mletý
  • 1 lžíce kopr sušený

Bylinková směs

Provensálské koření z Francie je vynikající na jehněčí i kuřecí maso a také na mořské plody. Na půl kilogramu masa jsou potřeba 2 až 3 lžičky. Kořenící směs je možné koupit, ale také si ji můžete připravit sami.

Suroviny

  • 3 lžíce estragon sušený
  • 3 lžíce oregano sušené
  • 3 lžíce kopr sušený
  • 3 lžíce tymián sušený
  • 3 lžíce rozmarýn sušený
  • 3 lžíce sůl hrubá
  • 2 lžíce pepř mletý
  • 1 lžička citronová kůra mletá sušená
  • 1 lžíce česnek sušený

Pepřová grilovací směs

Pepř a pálivá paprička zaručují dostatečnou ostřejší chuť, která je vhodná pro steaky nebo vepřové kotlety. Na půl kilogramu masa se používají 2 až 3 lžičky směsi.

Suroviny

  • 3 lžíce sůl hrubá
  • 3 lžíce černý pepř drcený
  • 3 lžíce paprička pálivá sušená drcená
  • 3 lžíce petrželka sušená

 

V obchodech je k dostání mnoho různých grilovacích směsí, vybírat můžete nejen podle druhu masa, které budete grilovat, ale třeba i podle aktuální chutě. Opravdu mnohem lepší a dokonce i levnější je si kořenící směs namíchat.

Nejdůležitější rada na závěr: bez koření raději negrilujte…

 

Zdeněk Urban

 

 
TOPlist