Grilování na dřevu

Plynové nebo elektrické grily mají zcela jistě své výhody, ale nikdy z nich nebudete mít grilované lahůdky s charakteristickou kouřovou vůní. V tomto směru je dřevěné uhlí nebo dřevo nenahraditelné…

Grily s elektrickým nebo plynovým ohřevem se rychleji rozehřejí, poměrně snadno se udržují  - a také nekouří. To je v mnoha případech - například při grilování na terase nebo balkoně - značná výhoda, ovšem zastánci tzv. správného grilování právě tuto absenci kouře a charakteristické vůně odmítají.

Dřevěné uhlí nebo dřevo?

V případě klasického grilování se nejvíce používá dřevěné uhlí nebo malé dřevěné grilovací brikety. Jednoduše se naskládají na topeniště, zapálí a nechají rozžhavit - na rozdíl od plynových nebo elektrických grilů ale nějakou dobu trvá. Ani to ale není pro zastánce klasiky důvod, proč přejít na modernější možnosti ohřevu, protože čekání se dá vyplnit nejen přípravou masa a dalších potravin a surovin, které budou grilovat, ale i povídáním a popíjením s ostatními účastníky. Zkušení grilující hostitelé navíc mají připravené i nějaké malé pohoštění.

Klasickou kouřovou vůni při grilování zaručí jen dřevěné uhlí nebo dřevo

Pro mnohé je ale vrcholným mistrovstvím grilování na dřevě. Samozřejmě i v tomto případě se čeká, až dřevo v podstatě shoří a v topeništi zůstanou jen rozžhavené uhlíky. Nikdy se negriluje na plameni, protože to už vlastně ani není grilování, ale opékání… Pro grilování na dřevě existují dokonce i doporučené druhy dřeva pro různé potraviny a suroviny.

  • Švestka – maso, ryby, drůbež
  • Třešeň – drůbež, ryby, vepřové maso
  • Hruška – drůbež, ryby a červená masa
  • Buk – jehněčí a telecí maso, ryby, drůbež
  • Jabloň – červená masa, ryby, drůbež
  • Olše – vepřové, hovězí a skopové maso

Dřevo je pro výslednou chuť a vůni grilovaných lahůdek určitě lepší než dřevěné uhlí, ale je nutné počítat s tím, že příprava je opět o něco delší. Většina druhů používaného dřeva je poměrně tvrdá a trvá dost dlouho, než shoří a zůstanou jen požadované rozžhavené uhlíky. 

V některých obchodech a už dokonce i v e-shopech se ale prodávají dřevěné třísky, které časový problém alespoň částečně řeší. Nejsou nijak upravované, neobsahují žádné konzervační ani impregnační látky, a mají také ideální vlhkost.

Použití je snadné. Mohou se nechat shořet a pak se griluje nad žhavými uhlíky, nebo se rozkládají okolo žhavého dřevěného uhlí tak, aby nechytly plamenem.  

Pokud tedy chcete mít grilované pochoutky s klasickou kouřovou vůní, je to téměř ideální možnost řešení. Nezapomínejte ale vždy dodržovat základní pravidla grilování, protože pak by vaše snaha o nejlepší kouř a vůni mohla být zbytečná. Do masa na grilu nikdy nepíchejte, otáčejte ho s pomocí speciálních grilovacích kleští a na marinády používejte vhodné potírací štětce. Pokud budete chtít být opravdu dokonalí, oceníte například grilovací mřížku na ryby nebo třeba i digitální grilovací teploměr

 

Zdeněk Urban