Nejlepší omáčky k masu z grilu

Obrázek

Maso, ryby i zelenina z grilu mají svoji specifickou chuť, kterou je ale ještě možné vylepšit. Při servírování se nespoléhejte jen na hořčice nebo kečup, přidejte k nim ještě dipy a omáčky.

Maso se peče na grilu a jeho vůně dráždí chuťové buňky a stůl pro hodování je připravený. Je na něm samozřejmě čerstvé pečivo, zelenina a saláty, hořčice, kečupy, nechybí nápoje… a pokud jste dokonalí, pak ani dipy a omáčky.

Grilovací omáčky zvýrazní chuť masa

Různé omáčky mohou velmi výrazně ještě vylepšit chuť grilovaného masa, ryb i zeleniny. Připravují se mnoha způsoby a je na ně možné využít i marinády, které se nespotřebovaly na maso. Marinády už jsou většinou samy o sobě dost kořeněné, a tak by se při jejich využití do omáček měly přidávat postupně.

Tipy pro zvýraznění vůně koření

  • Používáme mleté koření a umeleme ho až krátce před přípravou. Celé koření si mnoho aromatických látek uchová.
  • Celé koření upražíme při střední teplotě na malé pánvi bez tuku, tím se z koření uvolní aromatické oleje. Pražení musí být krátké, koření se snadno připaluje a pak by mohlo být nepříjemně hořké. Vhodné jsou pouze nerezové nebo litinové pánve, ne teflonové.

 

Grilovací omáčky, kterým se také říká barbecue omáčky, se používají k potírání, ale také se velmi často servírují k již ugrilovanému masu. Základem grilovací omáčky by měl být kvalitní kečup – nejlépe domácí. Některé barbecue omáčky jsou rychlé a jednoduché, ale existují i takové, které se vaří několik hodin, každá taková omáčka by se ale měla nechat alespoň 24 hodin rozležet.

Další dochucovací přílohy ke grilovaným masům a rybám jsou různé čalamády, čatní a salzy, ale také třeba ochucené máslo.

Ochucené máslo   

Marinády a grilovací směsi jsou v mnoha případech poměrně pikantní a ostré, a tak přijde vhod třeba i delikátní a jemné mírně ochucené máslo. Jeho příprava je velmi jednoduchá.

Změklé máslo rozetřeme v misce s nasekanými bylinkami, prolisovaným česnekem nebo nastrouhaným sýrem, pak ho dáme na potravinářskou fólii a vytvoříme váleček. Konce fólie pevně zatočíme a máslo necháme v chladničce ztuhnout.

Ochucené máslo vydrží v mrazničce až 3 měsíce a tak je k dispozici i pro další grilování.

Obrázek

Nejlepší omáčky k grilování

Omáčky k masům a rybám z grilu si můžete připravovat podle své fantazie, ale existují vyzkoušené a ověřené recepty. Tyhle omáčky nikdy nezklamou!

Česneková omáčka – grilovací klasika

Suroviny

  • 1 bílý jogurt
  • 4 stroužky česneku - prolisované
  • 250 g tvarohu
  • pažitka - jemně nasekaná
  • bílý pepř - umletý před přípravou
  • lžička  práškového cukru
  • sůl

Postup

Všechny suroviny důkladně smícháme v misce a pak dochutíme cukrem, pepřem a solí. Ostřejší chuť získáme přidáním většího množství česneku, naopak pro zjemnění je možné přidat víc jogurtu nebo třeba i majonézu.

Sýrová omáčka – chutná a voňavá

Suroviny

  • 1 majonéza
  • půl kelímku smetany
  • 100 g sýr Niva – jemně nastrouhaný
  • lžička octa
  • pepř – ideálně umletý před přípravou
  • sůl

Postup

Příprava je víc než jednoduchá – vše v misce pouze důkladně promícháme…

Klasická grilovací barbecue omáčka – k masu, rybám i zelenině

Suroviny

  • 2 cibule – nejlépe šalotka
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička hořčice
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce ocet Balsamico
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce worcesterové omáčky
  • lžička citronové šťávy
  • lžička krupicového cukru
  • nové koření
  • černý pepř - umletý před přípravou
  • sůl
  • voda

Postup

Cibuli očistíme, oloupeme a najemno nasekáme. V pánvi rozehřejeme máslo a nasekanou cibuli osmahneme dozlatova. Pak do pánve přidáme ostatní suroviny mimo citronové šťávy, cukru, nového koření, pepře a soli. Vše krátce za stálého míchání osmahneme, zalijeme vodou, promícháme a vaříme 8 až 10 minut do požadované hustoty. Na konci vaření omáčku dochutíme.

Mexický dip – ideální k namáčení

Suroviny

  • 50 g zakysané smetany
  • 150 g pyré z rajčat
  • 1 chilli paprička  
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule šalotka
  • lžička olivového oleje
  • pepř – ideálně umletý před přípravou
  • sůl

Postup

Chilli papričku, očištěnou cibuli a stroužky česneku nasekáme hodně najemno. Zakysanou smetanu smícháme v misce s rajčatovým pyré a přidáme připravenou zeleninu. Vše zakápneme lžící olivového oleje, promícháme a dochutíme pepřem a solí.

Sladký chilli dip – pro pečivo, chipsy nebo zeleninu

Suroviny

  • 125 g polotučného tvarohu
  • 1,5 deci chilli omáčka sladká
  • 1 lžička chilli omáčka pikantní
  • bylinky – jemně nasekané - nejlépe koriandr, ale můžou být i jiné

Postup

Všechny suroviny se důkladně smíchají v misce a dip dáme vychladit. Je vhodný k domácím pečeným tyčinkám z listového těsta, chipsům nebo čerstvé zelenině.

 

Zdeněk Urban

 
TOPlist