Vydařená podzimní grilovací párty – jak na to

Obrázek

Horké letní dny i večery jsou za námi, a i když se sluníčko bude ještě chvíli snažit, přeci jen nás čekají spíš už jen ty chladnější, podzimní… Rozlučte se s létem pořádnou grilovací párty!

Pokud jste se rozhodli uspořádat grilovací párty i v tomto ročním období, našli vhodný termín a pozvali hosty, musíte začít i s přípravou. Grilování na konci léta nebo na podzim se v zásadě od běžných jarních a letních grilovaček nijak neliší, ale v každém případě je potřeba trochu víc počítat s nepřízní počasí a přizpůsobit i složení jídel a nápoje.

Základem zůstává místo a gril

Předpovědi počasí v tomto ročním období se velmi často lidí od skutečnosti, počasí se umí i velmi rychle změnit, dříve se stmívá a večery jsou chladné. S tím vším je nutné při plánovaní podzimního grilování počítat.

Grilování na podzim je nejlepší pořádat v nějakém altánu nebo na zastřešené terase, případně stačí i párty stan. Nečekaný večerní déšť nebo padající rosa vám můžou celý večer docela pěkně pokazit. Pokud chcete být skutečně dokonalí, mějte připravené i deky.

Protože už se poměrně brzy stmívá, měla by párty začít dřív, než to bylo v létě a také je dobré mít nějaké světlení. Svíčky sice dodají báječnou romantickou atmosféru, ale alespoň tlumené elektrické světlo ocení všichni.

Předem také zkontrolujte gril. I když se to mistrům grilování většinou nestává, možná jste si při posledním grilování mysleli, že letos už se další konat nebude a čištění grilu nechali na dobu před jeho zimním uložením nebo takzvaně „až bude čas“. V tom případě vám nezbývá nic jiného, než vzít kartáč a pořádně ho očistit. Ověřte si, zda máte dostatek dřevěného uhlí nebo briket, případně plyn, nebo zda váš elektrický gril stále ještě funguje. Stále je to prostě „jen“ přístroj, který může vypovědět poslušnost v tu nejméně vhodnou chvíli.

Podzimní párty je vlastně také dobrou příležitostí spotřebovat všechny papírové nebo platové talíře, které vám ještě po minulých grilováních zbyly.

Maso může být pikantnější i tučnější! Vyzkoušejte třeba grilované špekáčky v pivní marinádě!

Pochoutky pro podzimní grilování

Základem grilovacích menu je maso, ryby, zelenina a omáčky. To se nemění ani při grilování na sklonku léta a na podzim. Protože už je ale chladněji, nemusíte volit jen takzvaná lehká a libová masa nebo kuřecí, klidně na gril dejte i maso tučnější a špízy se slaninou. Chybou není ani větší pikantnost marinád. Saláty z čerstvé zeleniny také nic nepokazíte, ale lepší bude třeba jen posolená zelenina a kapkou oleje, grilovaná na mírném žáru. Pečivo můžete doplnit opékanými bramborami.

Zmrzlinové poháry v této době asi nebudou tím nejlepším dezertem. S úspěchem je ale určitě nahradíte třeba v grilovací misce „upečeným“ banánem, ananasem nebo plněnými grilovanými jablky.

Nepodceňujte přípravy

Tři dny před grilováním můžete koupit trvanlivější potraviny a nápoje, případně objednat maso a ryby. Uklidněte sousedy, kterým by vaše párty mohla vadit  O akci je předem informujte, nebo je pozvěte. Předejdete tak případným zbytečným nepříjemnostem.

Den před akcí kupte čerstvé potraviny, maso naložte do marinád, připravte si omáčky a v uzavřených obalech je uložte do chladna. V grilovací den nakoupíte už jen čerstvé pečivo, a pokud jste ho zařadili mezi nápoje, tak případně i burčák.

Odpoledne v klidu na místě pro grilování připravte gril, židle a stoly, osvětlení a případné dekorace. Gril rozpalte alespoň hodinu před příchodem hostů a na stoly připravte občerstvení. Vaše podzimní grilovací párty může začít!

Obrázek

Vyberte vhodné nápoje

Ke grilovaným jídlům patří samozřejmě pivo a víno, v tomto období ale nabídku nápojů může zpestřit například Cider, případně višňák – částečně zkvašená šťáva z višní, nebo také burčák. Ten ale raději kupujte skutečně až v den grilování a u ověřených prodejců. Jeho kvalita bývá různá a špatný výběr by mohl celý zážitek i dodatečně pokazit.

Vzhledem k předpokládanému večernímu ochlazení buďte připraveni i na teplé nápoje – kávu nebo čaj, který můžete vylepšit třeba rumem.

Chybět by vám neměly ani nealkoholické nápoje pro řidiče a děti. V Americe pijí u grilování sladkou colu, v českých podmínkách je možná lepší třeba i ochucená minerálka nebo džus.

Překvapte grilovanými pivními špekáčky!

Pro podzimní grilování jsou vhodnější ostřejší a i tučnější pochoutky, ale pokud budete chtít překvapit něčím speciálním, ugrilujte špekáčky, naložené v pivu! Množství záleží na počtu hostů.

 Suroviny

  • Špekáčky
  • Cibule
  • Česnek
  • Pepř
  • Bylinky
  • Pivo – může být i černé

Postup

Špekáčky musíme naložit alespoň 6 hodin před grilováním.

Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka, oloupané stroužky česneku prolisujeme. Bylinky – například bazalku, ale může být i pažitka – opláchneme s jemně nasekáme.

Špekáčky – a vyberte opravdu kvalitní s dostatečným obsahem masa – rozkrojíme ve špičce a na obvodu je mírně nařízneme, podobně jako se to dělá pro opékání nad ohněm.

Připravené špekáčky vkládáme do větší a širší sklenice, hrnce nebo mísy a prokládáme je kolečky cibule. Pak k nim přidáme bylinky a propasírovaný česnek a vše zalijeme pivem. Pokud chceme ostřejší marinádu, použijeme pepř.

Pivní špekáčky grilujeme na roštu nad rozpáleným uhlím, případně v grilovací misce, v průběhu grilování je otáčíme a lehce poléváme pivní marinádou.

 

Zdeněk Urban

 
TOPlist