Zimní grilovací párty

Obrázek

Venkovní grilování má svoji nezaměnitelnou atmosféru, ale také omezené roční období. Pokud chcete grilovat i v zimě, nezbývá nic jiného, než využít kontaktní elektrický gril nebo grilovací pánev a grilovat v bytě.

O tom, že grilování je víc než jen tepelná úprava masa, ryb nebo zeleniny svědčí stále větší množství těch, kteří si grilování oblíbili. Grilování v jarním a letním období a případně i podzimní grilování na zahradách nebo terasách je v podstatě bez problémů. Pokud ale chcete grilovat i v zimě, musíte se vypořádat především s tím, kde a na čem grilovat.

Vhodné místo pro zimní grilování

Na zahradě ani terase v zimě zcela jistě nikdo grilovat nebude a tak zbývají vlastně jen vnitřní prostory domu nebo bytu. Při plánování zimního grilování je potřeba stejně jako jindy vycházet z počtu lidí, kteří se ho zúčastní. Pokud máte prostornou kuchyni a velký stůl, je problém vyřešený. V případě malé kuchyně a jiné větší místnosti – třeba obývacího pokoje nebo haly – budete muset trochu improvizovat, vše připravit v kuchyni a vlastní grilování uspořádat ve vedlejší místnosti.

Kontaktní gril nebo grilovací pánev?

Elektrický kontaktní gril je jednou z možností, jak grilovat v zimě a uvnitř. Grilované lahůdky sice nebudou mít charakteristickou vůni kouře, ale můžete ji třeba alespoň částečně nahradit fantazií při marinování a tím i konečnou chutí.

Pokud nemáte kontaktní gril, můžete použít grilovací pánev. V současnosti jsou tyto speciální pánve k dostání vyrobené z různých materiálů. Mají většinou čtvercový nebo obdélníkový tvar, na dně grilovací drážky a na straně odtokový žlábek na snadné slévání vypečené šťávy. Protože při grilování vznikají vysoké teploty, musí být pánev dostatečně silná, aby ji bylo možné rozpálit a připravit grilované jídlo opravdu ta, jak má být.

Obrázek

Při výběru grilovací pánve je důležitá nejen velikost a tvar, ale také materiál, který by měl mít velkou tepelnou vodivost a teplo by mělo být rovnoměrně rozložené po celém povrchu. Při porovnání vodivosti tepla jsou nejlepší pánve z mědi, pak hliníkové, titanové a nerezové.

Moderní pánve na grilování mají na povrchu kvalitní teflonovou vrstvu, která brání připalování jídel při vysokých teplotách. Grilovací pánev s takovým nepřilnavým povrchem se i mnohem snadněji udržuje. 

Litinová grilovací pánev je ze všech typů nejvhodnější. Kvalitní materiály jsou dnes velmi odolné proti mechanickému poškození. Litina se sice delší dobu zahřívá, ale pak teplo výborně udržuje a rovnoměrně rozvádí po celém povrchu.

Použití grilovací pánve je jednoduché – před grilováním se rozehřeje a vytře olejem.

Pravidla (nejen) pro předvánoční grilovací párty

Grilovací párty před Vánocemi bude zcela jistě vítaným zpestřením v tomto období.  Grilování, na které zveme hosty, je ve své podstatě gastronomicko-společenská událost. Platí to i pro „domácí“ grilování v zimě a měla by se dodržovat některá základní pravidla, která pomáhají vytvořit správnou atmosféru a pohodu.

Pokud zveme hosty do bytu, kde je zvykem se přezouvat do domácí obuvi, musíme myslet i na to, že nechat hosty chodit jen v ponožkách není právě vhodné. Měli bychom tedy mít dostatek přezůvek – stačí i obyčejné na jedno použití. Do předsíně bychom měli dát židli, aby bylo přezouvání snadné.

K náročným úkolů hostitele patří i nenápadné navržení témata konverzace a její udržení. To není snadné, pokud se sejde větší počet lidí.

Hostů se také nikdy neptáme, jak jim chutná. Není to zdvořilé, jídlo by měli pochválit vždy oni sami. Projevem pohostinnosti je naopak vybízení k další konzumaci, ale neměli bychom je vybízet příliš často.

Když se host rozhodne odejít, nikdy ho nezdržujeme a doprovodíme ho ke dveřím.

Pro vlastní grilování v bytě platí vše, co pro grilování venku. U stolu by měl být dostatek místa, nesmí chybět omáčky a různé přílohy, jako třeba zeleninový salát a čerstvé pečivo. Studené nápoje můžeme částečně nahradit teplými, ale i ty se musí samozřejmě hodit k připravovaným jídlům.

Recepty pro zimní grilování na grilovací pánvi

Grilování uvnitř bytu nebo domu je samozřejmě poněkud jiné než venkovní a tak se pro něj hodí spíše jemnější a libové maso, kuřecí a ryby. Zde je několik receptů pro inspiraci.

Obrázek

Špíz z kuřecích jater a zeleniny

Suroviny

  • kuřecí játra
  • žlutá paprika
  • červená paprika
  • cibule
  • cherry rajčátka
  • kari koření
  • mletá paprika
  • pepř a sůl
  • olej

Postup

Kuřecí játra omyjete, osušíte a nakrájíte na kostičky o velikosti přibližně 3 x 3 centimetry. V misce je opepříte, přidáte kari a mletou papriku, vše promícháte s olejem a necháte přikryté 2 hodiny v chladu marinovat.

Papriky zbavíte jádřinců, cibule oloupete a ze zeleniny nakrájíte kostičky velké jako připravené kousky jater. Zeleninu dáte do misky, posolíte ji a necháte hodinu uležet.

Na grilovací jehly střídavě napícháte kousky jater, papriky, cibule a celá rajčátka.

Špízy se grilují na rozpálené pánvi 5 až 7 minut. Během grilování se musí několikrát otočit a mohou se potírat zbylou marinádou z jater.

Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, čerstvé pečivo, zeleninový salát…

Grilovaný losos na bazalce s pikantní omáčkou

Suroviny

  • losos – nejlépe filety
  • bazalka
  • pepř a sůl
  • olivový olej

Na omáčku

  • 1 citron
  • 3 lžíce hořčice
  • 1 cibule
  • 75 gramů másla
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 deci vývaru – ideálně rybího
  • 0,5 deci smetany na vaření
  • pepř a sůl

Postup

Lososa omyjete, osušíte, nakrájíte na plátky a osolíte i opepříte. Lístky bazalky najemno nasekáte a pak ještě rozmačkáte v misce, přilijete olivový olej a vše promícháte. Pak do misky vložíte plátky ryby, promícháte je s bazalkou a necháte alespoň hodinu v chladu marinovat.

Marinované filety se grilují přibližně 3 minuty z každé strany. Při servírování se mohou potřít zbylou marinádou.

Příprava omáčky: Cibuli oloupete a najemno nasekáte. V pánvi rozehřejete polovinu másla a orestujete nakrájenou cibuli. Pak v pánvi necháte rozpustit cukr, přidáte druhou polovinu másla, promícháte s moukou a zalijete vývarem. Vše se nechá 10 minut vařit a pak dochutí citronovou šťávou, hořčicí, pepřem a solí a nakonec ještě zjemní smetanou.

Ideální přílohou  je čerstvé pečivo a zeleninový salát.

Vepřová kotleta na grilu s bylinkami a zázvorem

Suroviny

  • vepřové kotlety bez kosti
  • tymián
  • koriandr
  • bazalka
  • zázvor celý
  • pepř celý
  • sůl
  • olivový olej
  • máslo
  • citron

Postup

Vepřové kotlety omyjete studenou vodou, osušíte a dáte do mísy. Tymián, koriandr a bazalku nasekáte najemno a nasypete na kotlety, pak ještě přidáte sůl a pepř a vše promícháte.

Zázvor oloupete, najemno nastrouháte a přidáte do misky s masem. Vše ještě podle chuti zakápnete citronovou šťávou, zalijete olivovým olejem, důkladně promícháte a maso necháte marinovat alespoň 2 hodiny.

Kotlety se před grilováním od marinády otřou a pak se grilují přibližně 5 minut z každé strany. Během grilování je potírejte rozpuštěným máslem.

Vhodná příloha je zeleninový salát i čerstvé pečivo.


 Zdeněk Urban

 
TOPlist