Grilování v alobalu

Ryby, maso, brambory i jiná zelenina se dá velmi dobře a chutně grilovat i v alobalu. Při tomto způsobu grilování potraviny zůstávají šťavnaté a jsou také vhodné i pro ty, kdo nemohou jíst například kvůli dietě pečená nebo smažená jídla.

Grilování v zimě má omezené možnosti, ale i tak se ho vzdávat nemusíme - ve vnitřních prostorách se dá využít například elektrický kontaktní grilnebo speciální grilovací pánev. Pro vylepšení chuti grilovaných jídel se může použít ještě alobal. Grilování v alobalu je k potravinám velmi šetrné, zůstává v nich šťáva a fólie také brání jejich připálení. 

Jak grilovat v alobalu maso, ryby a zeleninu

Alobal by se měl při grilování masa a ryb vždy nejdříve potřít kvalitním rostlinným olejem, při grilování zeleniny je k potření vhodné máslo. Potraviny se pak položí do středu fólie, její okraje se spojí a nejméně dvakrát se přes sebe přeloží. Rohy se pak ještě mírně prohnou směrem nahoru.

Potraviny nesmí být zabaleny příliš pevně, protože zahříváním zvětšují svůj objem. Maso i ryby je výhodné do balíčků rozdělit po jednotlivých porcích a ty se pak dají upéct najednou. Zeleninu v alobalu grilujeme na menším žáru než maso nebo ryby.

Pokud grilujeme na pánvi, měla by být dostatečně velká a mít silnější dno – tyto požadavky kvalitní grilovací pánve v současnosti splňují téměř všechny. Je samozřejmě možné použít i elektrický kontaktní gril, ale i elektrickou pečící formu – takzvanou remosku. Pánev, gril i remoska musí být před vložením alobalových balíčků vždy důkladně rozpálené.

Mleté maso nebo ragú v alobalu na grilu

Z alobalu je možné rychle a jednoduše vytvořit i malé formy pro grilování mletého masa nebo ragú. Fólii několikrát přeložíte a pak z ní vystřihnete kolečka v potřebné velikosti. Doprostřed kolečka postavíte patřičně velkou lahev nebo sklenici a fólii kolem ní ohnete směrem nahoru. Jednotlivé vrstvy alobalu pak několikrát přehnete, aby miska držela tvar. Formičky se pak uvnitř potřou rostlinným olejem a naplní připraveným mletým masem nebo jinou potravinou, kterou chcete grilovat.

Tipy pro grilování v alobalu

  • lesklejší stranu alobalu vždy používejte jako vnitřní – matnější tolik neodráží teplo
  • ke grilovanému masu je vynikající mísa nakrájené čerstvé zeleniny, která pomáhá trávení. Vhodná je například mrkev, řapíkatý celer nebo listový salát.

Obrázek  

Recepty pro grilování v alobalu

Losos na špízu

Suroviny

  • losos – filety
  • anglická slanina
  • červená paprika
  • okurka
  • citron
  • bazalka
  • olivový olej
  • pepř a sůl

Postup

Filety z lososa, jádřince zbavenou papriku a okurku nakrájíte na větší kousky a rybu pokapete citronovou šťávou. Jemně nasekanou bazalku smícháte s olejem, dochutíte pepřem a solí a ve směsi necháte kousky ryby alespoň 30 minut marinovat. Na jehlu pak střídavě napichujete lososa, slaninu a papriku. Špízy se zabalí do alobalu, který je mírně potřený olejem nebo zbytkem marinády a pečou se na kontaktním grilu nebo grilovací pánvi přibližně 10 minut. 

Vhodnou přílohou je zeleninový salát, čerstvé pečivo ale třeba i vařené brambory.

TIP: místo lososa je možné použít i jiné rybí filety – vynikající je například pstruh.

Vepřová kapsa na grilu

Suroviny

  • vepřové kotlety
  • slanina
  • tvrdý sýr
  • jablka
  • kečup
  • petrželka
  • rostlinný olej
  • pepř a sůl

Postup

Pod studenou vodou omyté a pak osušené kotlety nařízněte tak, aby v nich vznikla kapsa a lehce je naklepejte. Jablka zbavte jádřinců a oloupejte, nastrouhejte a část smíchejte s nastrouhaným sýrem. Směsí naplníte masové kapsy a uzavřete je párátky nebo jehlami. Pak se kotlety ještě prošpikují slaninou, opepří, osolí a prudce z obou stran opečou v pánvi na rozpáleném oleji.

Do pánve s olejem po pečení kotlet se dají zbylá jablka a kečup, vše se promíchá a nechá prohřát.

Opečená kotleta se položí na alobal, na ní se rozetře směs jablek, kečupu a oleje z pánve a kotleta se pečlivě zabalí. Balíčky s kotletami se grilují přibližně 15 minut, kotlety se pak servírují přímo v alobalu.

Vhodnou přílohou je čerstvé pečivo a zelenina.

TIP: Místo jablek je možné použít v přiměřeném množství česnek.

Pokud nemáte gril nebo grilovací pánev, máme pro vás lahůdku v alobalu, kterou si upečete i v běžné troubě.

Pečené brambory v troubě

Suroviny

  • brambory
  • olivový olej
  • česnek
  • kysaná smetana
  • petrželka
  • sůl

Postup

Stroužky česneku oloupete a prolisované je v misce smícháte s olejem.

Brambory ve slupce pečlivě omyjete, můžete použít například i jemný kartáček. Pak je na několika místech propícháte vidličkou, potřete olejem s česnekem a zabalíte do alobalu.  Balíčky se pak vloží na rošt do trouby a pečou 45 až 60 minut podle jejich velikosti, během pečení je průběžně otáčejte.

Měkké brambory se ponechají v částečně rozbaleném alobalu, na jedné straně naříznou do kříže a pak se stlačí tak, aby se kříž rozevřel. Bramboru lehce osolíte, dáte na ni zakysanou smetanu a jemně nasekanou petrželku.

TIP: Stejným způsobem můžete brambory připravit i v průběhu grilovacího období na klasickém grilu.

 

Zdeněk Urban