Grilování ryb na kontaktním grilu a v grilovací pánvi

Obrázek

Grilované ryby jsou lahůdka, které se nemusíte vzdávat ani v období mimo grilovací sezonu. Stačí vám k tomu kvalitní grilovací pánev, případně elektrický kontaktní gril a samozřejmě ryby…

Ryby obsahují jód, který je pro organismus velmi důležitý, jejich maso je vynikající a lehce stravitelné. Mělo být pravidelnou součástí stravy, velmi vhodné je i při různých dietách a potížích s trávicím ústrojím.

Na grilování se hodí především všechny sladkovodní a samozřejmě i mořské ryby s pevnějším masem, čerstvé nebo jen krátce zmražené, které necháme pomalu rozmrznout. Maso se upeče poměrně rychle, nejlepší je grilovat menší ryby vcelku, větší naporcované na filety nebo podkovy. Maso ryb se před grilováním marinuje, ve většině případů stačí, aby v marinádě byly půl hodiny.

Základní rady pro přípravu, grilování a servírování ryb

  •  Vždy grilujeme čerstvé a kvalitní ryby

  •  Ryby vždy před grilováním krátce marinujeme

  •  Nejlepší je jemné koření, mořská sůl, česnek a čerstvé bylinky

  •  Pánev nebo gril musí být před vložením potravin důkladně rozehřáté

  •  Ryba se vždy pokládá na gril nebo pánev kůži dolů

  •  K obracení používáme grilovací kleště

  •  Grilované ryby servírujeme s čerstvým pečivem, bylinkovým máslem a zeleninovými saláty

  •  Vynikající jsou omáčky z kysané smetany

Elektrické kontaktní grily a grilovací pánve

Obrázek

Mimo grilovací sezonu je ryby možné grilovat i ve vnitřních prostorách na elektrickém kontaktním grilu nebo grilovací pánvi.

Speciální grilovací pánve jsou čtvercové nebo obdélníkové a na vnitřní části dna mají drážky, které zajišťují dostatečné propečení a také na grilovaných potravinách vytváří efektní mřížku. U většiny těchto pánví je alespoň na jedné straně odtokový žlábek na vylévání oleje nebo vypečené šťávy. Jsou těžší a mají také silnější dno než běžné pánve. Důležitá je i rukojeť, která musí umožňovat snadnou manipulaci. Nejkvalitnější jsou pánve litinové. 

Elektrické grily umožňují grilování ve vnitřních prostorách a grilované potraviny jsou zdravější. Elektrické grily jsou vybavené topnými spirálami, které dováží nahradit plynový hořák i žár z dřevěného uhlí. Elektrické grily jsou většinou také vybaveny odkapávací miskou na omastek nebo vypečenou šťávu. U kontaktních grilů, které mají dvě ohřívané části, je možné na jedné grilovat například maso a na druhé zeleninu, případně na ní udržovat v teplotě již ugrilované porce.

Recepty pro elektrický gril i grilovací pánev

Vyzkoušeli jsme několik receptů a ty nejlepší vám nabízíme.

Obrázek

Plněný pstruh

Suroviny

  • pstruzi
  • anglická slanina
  • sušené švesky
  • loupané mandle
  • pepř a sůl
  • olej

Příprava

Pod studenou vodou opláchnuté a pak osušené ryby zvenku i uvnitř nasolíte. Do každé sušené švestky vložíte mandli a naplněné švestky dáte dovnitř pstruhů. Ryby se zabalí do slaniny a pak grilují na rozehřáté a olejem mírně vymazané pánvi z obou stran vždy přibližně 5 minut. Mohou se samozřejmě grilovat i v kontaktním elektrickém grilu, kde je nemusíte otáčet.

Nejvhodnější přílohou je zeleninový salát a čerstvé pečivo.

Pangasius v marinádě s koprem

Suroviny

  • pangasius - filety
  • olivový olej
  • pomeranč
  • limetka
  • tymián
  • kopr
  • pepř a sůl

Příprava

Filety opláchnete pod studenou vodou, osušíte, z obou stran lehce opepříte a osolíte. Olivový olej smícháte s nastrouhanou kůrou z pomeranče a limetky a šťávou z obou citrusových plodů. Pak do oleje ještě přimícháte jemně nasekaný tymián a kopr. V případě, že použijete kopr sterilovaný, musíte ho nejdříve důkladně propláchnout pod studenou vodou. Marinádu nalijeme na rybí filety a dáte je alespoň na dvě hodiny marinovat do chladu.

Filety se grilují na rozpáleném grilu nebo pánvi, je potřeba je otáčet velmi opatrně, protože pangasius je velmi jemný a křehký. Během grilování filety potírejte zbylou marinádou.

Losos na bylinkách

Suroviny

  • losos – filety
  • bylinková sůl
  • citron
  • olivový olej

Příprava

Studenou vodou omyté a pak osušené filety lososa osolíte bylinkovou solí z obou stran, lehce pokapete šťávou z citronu a necháte 10 minut uležet. V pánvi rozehřejete trochu oleje a filety na něm pak grilujete 3 až 5 minut z každé strany. Můžete je grilovat i v kontaktním grilu, grilování trvá maximálně 5 minut.

Vhodnou přílohou jsou pečené brambory a zeleninové saláty.

TIP na koření

Vynikajícím kořením na grilované ryby je mleté Chipotle – uzené sušené Jalapeno papričky. Rybám dodá nezaměnitelné příjemné aroma a decentní jemně pálivou chuť.

 

 
TOPlist