Vegetariánské grilování

Obrázek

Zima nám zabouchala na dveře jen sporadicky a už se opět blíží jaro, s ním sluníčko a počasí vhodné pro grilování. Že jsme přes zimu nabrali nějaké ty kilogramy? Nevadí! Zkusme pro změnu místo masa položit na rozpálené rošty zeleninu a dokonce i ovoce.

Grilování se stalo celosvětovou záležitostí. Původně sice bylo určeno ke zpracování masa, ale proč by mělo být jen takto jednoúčelové? Zřejmě se už nikdy nedozvíme, koho prvního napadlo, aby takto zkusil upravit i zeleninu a ovoce. Nápad to byl náramný a posunul tuto vegetariánskou variantu na rovnocennou k přípravě masa. Jak jednoduché a přitom geniální.

Jaro je symbolem nového života. Příroda se probouzí a začíná produkovat své poklady. Zelenina i ovoce z našich krajů nabírají na chuti a kvalitě. Není to jen přímým účinkem slunce, ale i půdou, která má ve své DNA zakódovány cykly, kterými se od nepaměti řídí. Prostě jarem začíná probouzení, které završuje léto svým zráním a sklizní.

Pro nás, grilovací nadšence je tato doba nirvánou, kdy opět oprášíme své zaručené recepty a kdy také můžeme experimentovat s něčím novým.

Kvalitnější ingredience - kvalitnější výsledky

Předně, a tato zásada by měla obecně platit v kulinářství vždy, bychom měli vybírat kvalitní a čerstvě ingredience. To je absolutní základ! Nespoléhejte se jen na nabídku supermarketů, ale přivstaňte si a zajděte na některý z farmářských trhů. Tam se totiž můžete dozvědět mnoho užitečných informací o produktech, které kupujete. Co to znamená? Vždy se ptejte na původ plodin a také na to, jakým způsobem jsou ošetřovány. Nechcete se přeci ládovat pesticidy, ať už mají podobu sebekrásnější! Nezapomínejte, že i vy se s jarem probouzíte!

Mějte v patrnosti, že každá plodina má svůj čas zrání v závislosti na místních podmínkách. Nehledejte tedy zaručeně čerstvé české banány na vaření (Plantains), bylo by to zbytečné a navíc byste vypadali jako neználci.

Laicky řečeno, přizpůsobte své vaření době, kdy plodiny u nás zrají.

Další zásadou je, abyste, pokud je to možné, preferovali plodiny domácí.

Který gril je ten správný?

Grilování je specifickou formou přípravy potravin. Velice záleží na typu grilu a jeho možnostech. Grily, které mají užší mřížkování, se lépe hodí na přípravu zeleniny a ovoce. Nechcete přece, aby vám pochutiny propadávaly do popela. Ty se širším roštováním jsou zase vice vhodné na přípravu masa. Výhodou je vlastnit gril s kombinovaným nebo výměnným či přídavným roštem.  A samozřejmě nejlépe s měnitelnou výškou roštu.

Prostě, vždy záleží na tom, co chceme grilovat!

A konečně plodiny, které milují gril

Obrázek

Zde jsem připravil malý seznam produktů, které se skvěle hodí ke grilování:

Chřest čili Asparagus

Král grilovací zeleniny. Nejen pro jeho výživné hodnoty, ale I jednoduchosti přípravy. Zkuste jej krátce ogrilovat a poté potřít česnekovým olejem. Chuťová senzace je na světě během pár minut.

Brambory

Ano, čtete dobře. Brambory jsou naším národním bohatstvím a jsou k dostání během celého roku. Vybírejte moučnatý typ. Pokud chcete použít nové brambory, není problém. Vyberte však raději menší hlízy a před grilováním předvařte téměř do měkka. Pak je nabodněte na jehlice a dogrilujte. Je to výborné! 

Kukuřice

Opět plodina, která se dá velmi lehce sehnat v obchodech či se případně zastavte na svých toulkách krajinou u kukuřičného pole a pár klasů si "vypůjčte". Vždy chtějte kukuřici cukrovou a nikoliv krmnou! Já osobně se domnívám, že grilovaná kukuřice chutná lépe když se oloupe.

Při grilování se totiž některá zrna mírně připálí a to pak ve spojení s naneseným máslem vytvoří chuť hodnou bohů.

Cibule

Žádná zelenina nezmění svou chuť a konzistenci jako cibule. Ona ostrá, až palčivá chuť se během grilování změní v cosi delikatesně sladkého a příjemného. A dokonce ani při líbání neodpuzuje!

Nařežte cibuli na kolečka asi centimetrová a pak je protkněte grilovací jehlicí tak, aby procházela středem skrze všechny vrstvy. Pokapejte olivovým olejem a podle chuti opepřete. Grilujte při střední teplotě.

Rajská jablíčka

Chuť rajčat se grilováním velmi zvýrazní. Vybírejte raději ta, která nejsou přezrálá a jsou tedy pevnější. Pokud se vám podaří sehnat masitá, bude výsledek ještě lepší.

Rajče rozřízněte na polovinu, lehce potřete olivovým olejem v místě řezu a položte je touto stranou na rošt. Po třech minutách otočte a na již ogrilovanou část přidejte malou lžičku pesta. Grilujte dalších 3 až 5 minut.

Papriky

Papriky patří k oblíbené zelenině v našich krajích a to, že se hodí také ke grilování, je nasnadě. Velice záleží na způsobu dalšího zpracování a tak mějte na paměti, že pokud chcete takto upravené papriky například nadívat, vyberte ty masitější.

Papriky pokládejte na gril v celku a otáčejte jimi tak, aby byla slupka až téměř spálená a na povrchu se tvořily "puchýřky". To je důležité pro paprikovou "depilaci". Pokud je strávníků více, doporučuji připravit si ke grilu nádobu se studenou vodou, do které můžeme přidat i led. Do ní horké papriky přímo z grilu vložíme. To napomůže snazšímu odstranění slupky.

Papriky zbavte horních částí a jadérek, poté potřete směsí olivového oleje, utřeného česneku a trochou oregana. Při servírování by měly mít pokojovou teplotu.

Ti zdatnější mohou papriky také naplnit balkánským sýrem smíchaným s celým vajíčkem a krátce zapéct v uzavřeném grilu. Rozpečený sýr ve spojení s grilovanou paprikou způsobí ohňostroj chutí ve vašich ústech! Nezapomeňte pokapat olivovým olejem a posypat nasekanou petrželkou.

Římský salát

Ano, nedivte se, je to tak! Gril dodá této zelenině unikátní kouřovou příchuť.

Grilujte na středním až mírně vyšším žáru. Celý salát položte na mřížku, kterou jste potřeli olivovým olejem. Otáčejte často a raději nikam neodbíhejte! Ani pro zvoníci mobil! Salát je hotov dříve, než se nadějete a to když se na salátu vytvoří tmavší stopy mřížky. Celá úprava není delší než 2 minuty.

Obrázek

Že jsem psal i o ovoci?

Nebojte, nezapomněl jsem.

Kdo z nás by neměl rád ovoce? Svěží a chutné, plné šťávy a vitamínů. Některé druhy doslova žadoní o své místo na grilu, tak proč jim nedat šanci? Navíc obsahuje velkou porci cukru, který nádherně v žáru zkaramelizuje a to pak posouvá jeho chuť až na úroveň intergalaktickou.

Meloun vodní

Ano, čtete správně. Meloun se výtečně hodí na grilovací rošt a příprava je naprosto jednoduchá. A mimochodem, věděli jste, že meloun není ovoce, ale zelenina?

Meloun vhodný na gril musí být uvnitř pevný a neměly by se v něm objevovat tmavočervené části, které signalizují přezrálost.

Meloun nakrájejte na 3 cm silná kolečka a ty položte na silně rozpálený gril. Každou stranu grilujte 2 až 3 minuty. Pokapejte lehce balzamikovým octem, přidejte kousek sýru Feta a servírujte. Pozor, nechte chvilku odpočinout! Vysoký obsah vody může způsobit, že se opaříte a to by byla, vzhledem k této dobrotě, škoda!

Broskev

Grilování broskví prohlubuje jejich přirozenou sladkost a je opět naprosto jednoduché.

Broskve rozřízněte na dvě půlky, odstraňte jádra a vložte na vysoce rozpálený gril. Zhruba po pěti minutách, když zhnědnou, je vyjměte, potřete medem a lehce zaprašte mletou skořicí. Nakonec přidejte lžičku bílého jogurtu.

Stejným způsobem můžete upravit i meruňky.

Ananas

Ananas je dnes k dostání po celý rok. Ananas miluje gril a gril miluje ananas!

Příprava? Jak jinak, než jednoduchá!

Ananas zbavte kůry, odstraňte tvrdé jádro a příčně rozdělte na díly silné asi 2-3 centimetry.

Připravte marinádu, která se skládá z jedné lžičky medu, 5 dkg rozehřátého másla a špetky soli. Díly ananasu promíchejte s marinádou a nechte odležet alespoň na půl hodiny, nejlépe však přes noc.

Gril rozpalte na vysokou teplotu a ananas grilujte 2-3 minuty po obou stranách.

Po ochutnání zjistíte, že zázraky se opravdu dějí a těm odvážnějším radím, aby ananas ještě zkusili posypat mletou pálivou paprikou, nejlépe každé sousto zvlášť.

Fíky

Fíky byly pokrmem bohů a říká se o nich, že jsou dobré k posílení mužné síly. Proč si to osobně neověřit?

Vybírejte větší fíky, které podélně rozřízněte napůl. Řezy potřete lehce medem a pak lehounce olivovým olejem. Položte na silně rozpálený gril a grilujte 3 minuty. Výborně chutnají v kombinaci s créme fraiche smíchaném s třtinovým cukrem a lístkem máty.

Jablka

O jablkách je zbytečné cokoliv psát. Tedy s výjimkou receptu, o který bych se s vámi rád podělil.

Připravte si jednoduchou marinádu, která se skládá z čerstvé šťávy ze dvou pomerančů, nasekané snítky čerstvé máty, dvou lžiček medu, trochou vanilkového extraktu, špetky mletého zázvoru a mletého černého pepře.

Jablka nezbavujte slupky, ale pouze jádřince. Nakrájejte na centimetrové plátky. Vložte do marinády a nechte uležet v chladu na 1-2 hodiny.

Poté vložte na rozpálený gril a grilujte 2-3 minuty po každé straně. Potírejte marinádou, až jsou hotová a pokládejte na talíř. Nakonec přelijte zbytkem marinády. Je to výtečná příloha ke grilovanému vepřovému, ale lze jíst i samostatně.

Banány na vaření - Plantains

Ano, už jste si o nich před chvilkou četli a dnes jsou v nabídce v některých supermarketech. Bývají skvělou přílohou karibských jídel a například v kombinaci s černými fazolemi jsou naprosto excelentní. Používají se téměř bez výjimky tepelně upravené, nejčastěji fritované, což je jejich obvyklá příprava.

Toto pojednání je ale o grilování, a tudíž zkuste následující přípravu. Bude vám chutnat.

Banány rozřízněte podélně i se slupkou na dvě půlky.

Připravte si omáčku ze dvou lžic rozehřátého másla, 1 lžičky třtinového cukru a špetky mleté sladké papriky. Omáčkou potřete pouze strany řezu.

Gril rozehřejte na střední teplotu a banány položte na rošt slupkou dolu.

Ponechejte zhruba 7 minut, dokud se plod nezačne oddělovat. Otočte a grilujte další 3 minuty.

Podávejte teplé a zakápnuté limetkovou šťávou.

Jahody

Ovoce spojené s romantikou může být příjemným zpestřením každého grilování. Příprava nemůže být nejjednodušší!

Jahody by měly být pevné, a proto se pro přípravu hodí ty, které nalezneme v obchodech právě na jaře, a ještě nemají svou plnou chuť.

Jahody navlékněte na grilovací jehlu a vložte na gril. Ano, to je celé!

Jahodový kebab! Podávejte se šlehačkou smíchanou s nasekanou mátou a posypanou třtinovým cukrem.

Grilování je zábava, ale může být také společenskou událostí. Nebojte se experimentovat. Vymýšlejte třeba zdánlivě nesmyslné kombinace nebo se nechte ovlivnit zkušenostmi zkušenějších. I vy se brzy stanete mistry, kteří nebudou mít nouzi o obdivovatele. Dělejte vše s láskou, protože jedině tak budou vaše pokrmy báječné. A buďte hodní na všechny, kteří vám budou koukat přes rameno. Jen jim pro jistotu přelepte ústa izolepou! Kibicové totiž do kuchyně a ani do grilování nepatří.

Radek Janev

 

 
TOPlist