Nejčastěji grilované potraviny - způsob a doba jejich grilování

Protože grilování je svým způsobem gastronomická událost, nemělo by se u něj nijak spěchat.  Čas zde hraje pro konečnou chuť a vůni stejně důležitou úlohu jako správná teplota.


Doba grilování v tabulce je přibližná. U masa záleží na druhu masa, jeho stáří, přípravy, délce marinování atd.

 

Potravina

Váha -

síla (tloušťka)

Způsob

grilování

Teplota -

žár

Doba

grilování

 

 

 

 

 

Hovězí maso

 

 

 

 

hamburger - karbanátky

2 cm

přímé

vysoká

7 – 10 min.

pečeně

1,5 kg

nepřímé

střední

2 – 3 hod.

steak

krvavý

2,5 cm

přímé

vysoká

5 – 6 min.

 

středně propečený

2,5 cm

přímé

vysoká

8 – 9 min.

 

propečený

2,5 cm

přímé

vysoká

12 – 13 min.

 

 

3 cm

přímé

vysoká

12 – 14 min.

 

 

4 cm

přímé

vysoká

8 – 10 min.

 

 

 

 + nepřímé

střední

4 – 6 min.

 

 

5 cm

přímé

vysoká

8 – 10 min.

 

 

 

 + nepřímé

střední

6 – 8 min.

steak z býka

4 cm

přímé

vysoká

14 - 16 min.

 

5 cm

přímé

vysoká

15 – 20 min.

Rumpsteak

450 – 900 gr

přímé

vysoká

12 – 15 min.

T-Bone steak

2,5 cm

přímé

vysoká

10 – 12 min.

svíčková

1,5 – 3 kg

nepřímé

střední

1,5 – 2,5 hod.

špízy

průměr 2,5 cm

přímé

vysoká

6 – 8 min.

žebírka

 

přímé

vysoká

10 – 15 min.

Hovězí rumpsteak a T-Bone steak je možné po přímém grilování ještě krátce – přibližně 5 minut – dopéct nepřímým grilováním.

 

 

 

 

 

Telecí maso

 

 

 

 

steak

 

2 cm

přímé

vysoká

10 – 12 min.

 

 

2,5 cm

přímé

vysoká

12 – 14 min.

 

 

3,5 cm

přímé

vysoká

16 – 18 min.

 

 

 

 

 

Vepřové maso

 

 

 

 

kotlety

2,5 cm

přímé

střední

10 – 14 min.

pečeně

2 kg

nepřímé

střední

1,5 – 2,5 hod.

steak

2 cm

přímé

střední

10 – 14 min.

 

3 cm

přímé

střední

8 – 10 min.

 

 

+ nepřímé

střední

6 – 10 min.

Steak z panenky

350 – 450 gr

přímé

střední

25 – 30 min.

 

 

+ nepřímé

střední

10 - 15 min.

žebírka

 

přímé

střední

6 – 12 min.

špízy

průměr 2,5 cm

přímé

střední

12 – 15 min.

párky, špekáčky apod.

 

přímé

střední

5 – 10 min.

klobásy malé a tenké

 

přímé

střední

10 – 12 min.

klobásy silnější a velké

 

přímé

střední

15 – 20 min.

Vepřové maso musí být ke konzumaci po grilování vždy dobře propečené, nesmí být uvnitř krvavé ani narůžovělé

 

 

 

 

 

Jehněčí maso

 

 

 

 

kotlety

2,5 cm

přímé

střední

10 – 12 min.

 

4 cm

přímé

střední

14 – 16 min.

steak z kýty

1,5 cm

přímé

střední

6 – 8 min.

 

2,5 cm

přímé

střední

10 – 12 min.

steak ze svíčkové

2,5 cm

přímé

střední

10 – 12 min.

 

3,5 cm

přímé

střední

14 – 15 min.

pečeně z kýty

1 kg

přímé

střední

25 – 36 min.

 

2 kg

nepřímé

střední

60 – 70 min.

roláda z kýty

2,5 kg

nepřímé

střední

1,5 – 2 hod.

špízy

průměr 2,5 cm

přímé

střední

10 – 15 min.

žebírka

 

přímé

střední

10 – 12 minut

kebab

2 cm

přímé

střední

8 – 10 min.

 

 

 

 

 

Drůbeží maso servírujeme vždy jen dobře propečené, uvnitř nesmí být krvavé ani narůžovělé.

Kuřecí maso

 

 

 

 

celé kuře

do 2 kg

nepřímé

střední

1 – 1,5 hod.

půlka kuřete

do 1 kg

nepřímé

střední

50 – 75 min.

čtvrtka kuřete

do 0,5 kg

nepřímé

střední

30 – 40 min.

prsa bez kosti

100 – 150 gr.

přímé

střední

8 – 12 min.

prsa vcelku s kostí

200 gr.

přímé

střední

20 – 30 min.

stehna, paličky

100 – 150 gr.

přímé

střední

20 – 30 min.

křídla

75 gr.

přímé

střední

15 - 25 min.

špízy

průměr 2,5 cm

přímé

střední

8 – 12 min.

Kuřecí prsa je možné grilovat přímo i nepřímo, při nepřímém grilování se doba prodlužuje přibližně o 10 minut.

 

 

 

 

 

Krůtí maso, krocan

 

 

 

 

celá krůta, krocan

4 - 5 kg

nepřímé

střední

1 – 1,5 hod.

 

5 - 6 kg

nepřímé

střední

2,5 – 3 hod.

prsa

6 – 10 kg

nepřímé

střední

3 – 4,5 hod.

 

do 1,5 kg

nepřímé

střední

60 – 90 min.

steak z prsou krůty

1,5 cm

přímé

střední

8 – 10 min.

stehna, paličky

400 – 650 gr.

nepřímé

střední

50 – 60 min.

křídla

75 gr.

přímé

střední

15 - 25 min.

špízy

průměr 2,5 cm

přímé

střední

12 – 15 min.

 

 

 

 

 

Kachna

 

 

 

 

celá

do 3 kg

nepřímé

střední

90 – 120 min.

půlka

do 1,5 kg

nepřímé

střední

35 – 45 min.

prsa

do 250 kg

přímé

střední

15 – 20 min.

 

 

 

 

 

Husa

 

 

 

 

celá

do 3 kg

nepřímé

střední

90 – 120 min.

 

5 – 7 kg

nepřímé

střední

3 hod.

 

 

 

 

 

Ryby

 

 

 

 

celá

450 gr., 5 – 6 cm

přímé

střední

15 – 20 min.

 

do 1 kg, 7,5 cm

nepřímé

střední

30 min.

 

do 2 kg, 10 cm

nepřímé

střední

45 min.

 

2,5 – 4,5 kg

nepřímé

střední

10 min. / 2,5cm

filety

1 cm

přímé

střední

6 – 8 min.

 

2 cm

přímé

střední

8 – 10 min.

 

2,5 cm

přímé

střední

10 - 11 min.

 

4 cm

přímé

střední

10 – 15 min.

špízy

průměr 2,5 cm

přímé

střední

8 – 12 min.

 

 

 

 

 

Mořské plody

 

 

 

 

humr

1 kg

přímé

střední

15 – 20 min.

krab

1 kg

přímé

střední

10 – 12 min.

krevety loupané

menší

přímé

střední

2 min.

 

velké

přímé

střední

4 – 6 min.

krevety neloupané

velké

přímé

střední

6 – 8 min.

mušle

 

přímé

střední

4 – 6 min.

 

 

 

   

Sýry

 

 

 

 

Balkánský, kozí

1 cm

přímé

střední

5 – 10 min.

Hermelín

 

přímé

střední

5 – 10 min.

Mozzarella

1 cm

přímé

střední

6 - 8 min.

 

 

 

 

 

Zelenina, houby

 

 

 

 

brambory

celé

nepřímé

střední

30 - 45 min.

 

plátky

nepřímé

střední

14 – 16 min.

paprika

celá, půlená

přímé

střední

8 – 12 min.

cibulka

celá

přímé

střední

2 – 4 min.

pórek

podélně půlený

přímé

střední

12 – 15 min.

cuketa, lilek

plátky 1,5 cm

přímé

střední

6 – 8 min.

 

půlky

přímé

střední

6 – 10 min.

rajčata

půlená

přímé

vysoká

5 min.

rajčata cherry

celá

přímé

střední

2 – 4 min.

chilli papričky

celé

přímé

střední

2 – 4 min.

chřest

celý

přímé

střední

8 – 10 min.

fazolky

celé

přímé

střední

8 – 10 min.

fenykl

silnější plátky

přímé

střední

10 – 12 min.

kukuřice

celý klas

přímé

střední

8 – 10 min.

 

 

nepřímé

střední

15 – 20 min.

žampiony

kloboučky

přímé

střední

8 – 10 min.

 

 

 

 

 

Ovoce

 

 

 

 

ananas

plátky 1,5 cm

přímé

střední

6 – 8 min.

banán

půlky ve slupce

nepřímé

střední

6 – 8 min.

fíky

nakrojené

přímé

střední

4 – 6 min.

jablka

půlky bez jader

nepřímé

střední

10 – 15 min.

hrušky

půlky bez jader

přímé

střední

10 – 15 min.

broskve

půlky bez pecek

přímé

střední

8 – 10 min.

meruňky

půlky bez pecek

přímé

střední

6 – 8 min.

nektarinky

půlky bez pecek

přímé

střední

8 – 10 min.

Všechny uvedené doby grilování jsou orientační, mohou se prodlužovat nebo zkracovat nejen podle vlastností samotných potravin, ale i podle žáru grilu. Před servírováním a konzumací je proto vždy nejlepší potraviny ochutnat…