Nejlepší grilovací omáčky, které si můžete připravit doma

Obrázek

Letní grilovací sezóna je v plném proudu, s nadšením nakupujeme různé druhy masa, klobásy, zeleninu i sýry. V nákupním košíku nesmí chybět ani široký výběr grilovacích omáček. Anebo smí? Skvělé omáčky si můžeme sami vyrobit – levněji a zdravěji! Vyzkoušejte naše recepty a nebudete litovat.

Grilovací omáčky servírujte nejlépe v keramických mističkách, aby si každý mohl namočit sousto do vybrané příchuti. Omáčky se hodí především ke grilovanému masu, a to kuřecímu, vepřovému i hovězímu, ale také k mořským plodům, jako jsou krevety nebo mušle. Zachutná vám možná i grilovaná zelenina s omáčkami, za zkoušku stojí i grilovaný sýr typu camembert nebo pološtiepok. A až skončí grilovací sezóna, omáčky využijete třeba ke kuřecím stripsům nebo přírodním řízkům.

Barbecue omáčka

  • 300 ml kečupu

  • 120 g třtinového cukru

  • 60 g melasy

  • 50 g medu

  • 4 lžíce bílého vinného octa

  • 1 lžíce worcesterové omáčky

  • 1 lžíce utřeného česneku

  • 1 lžíce uzené papriky

  • 1 lžička soli

  • ½ lžičky sušeného česneku

  • ½ lžičky sušené cibule

  • ¼ lžičky kajenského pepře

Třtinový cukr zahříváme v kastrůlku, dokud nevznikne karamel. Poté přidáme ostatní ingredience, přivedeme k varu a na mírném plameni za občasného míchání vaříme deset minut až čtvrt hodiny. Plníme do skleniček, zavíčkujeme a necháme zchladnout.

Obrázek

Sweet chilli omáčka

  • 250 ml medu

  • 60 ml rýžového octa

  • 170 ml vody

  • 3 stroužky česneku

  • 2 čerstvé chilli papričky

  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, stejně nakrájíme i chilli papričky. V kastrůlku smícháme med, rýžový ocet, vodu, česnek a chilli, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme asi jednu minutu. Stáhneme plamen, v misce smícháme kukuřičný škrob se dvěma lžícemi vody a přilijeme k omáčce. Vše provaříme alespoň jednu minutu do požadované hustoty. Poté omáčku přelijeme do zavařovacích skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem nahoru a necháme zchladnout. Po otevření omáčku uchováváme v lednici a spotřebujeme co nejdříve.

Omáčka teriyaki

  • 60 ml sojové omáčky

  • 170 ml + 60 ml vody

  • 2 lžíce medu

  • 4 lžíce třtinového cukru

  • 2 lžíce kukuřičného škrobu

  • 1 lžíce sezamových semínek

  • ½ lžičky strouhaného zázvoru

  • ½ lžičky utřeného česneku

V kastrůlku smícháme 170 ml vody s medem, sojovou omáčkou, třtinovým cukrem, strouhaným zázvorem a utřeným česnekem. Za stálého míchání zahříváme až k bodu varu, poté přimícháme kukuřičný škrob rozpuštěný ve zbytku vody. Vaříme minutu či dvě, dokud omáčka dostatečně nezhoustne, pak ji odstavíme z plotny, vmícháme sezamová semínka, naplníme do skleniček, zavíčkujeme a necháme zchladnout.

Obrázek

Kari omáčka

  • 240 ml zeleninového vývaru

  • 1 lžíce másla

  • 4 lžičky kukuřičného škrobu

  • 1 lžička citronové šťávy

  • 2 lžičky sojové omáčky

  • 1 lžička mletého chilli

  • 2 lžičky kari

  • ½ lžičky koření pěti vůní (jinak též čínská směs pěti koření)

  • ¼ lžičky sušeného česneku

  • ¼ lžičky sušeného mletého zázvoru

Polovinu kukuřičného škrobu smícháme s kořením pěti vůní, mletým chilli, zázvorem, česnekem a kari. V kastrůlku rozehřejeme máslo a zpěníme na něm směs škrobu a koření. Postupně vmícháváme zeleninový vývar, nakonec přimícháme i zbytek škrobu rozmíchaný v troše vývaru. Přidáme sojovou omáčku a citronovou šťávu, za stálého míchání vaříme asi 3 minuty nebo dokud omáčka nezhoustne do požadované konzistence. Omáčku ihned servírujeme nebo plníme do zavařovacích sklenic.

Sladkokyselá omáčka

  • 200 ml rýžového octa

  • 150 g třtinového cukru

  • 2 lžíce vody

  • 2 lžíce kečupu

  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

  • 2 lžičky sojové omáčky

Rýžový ocet, třtinový cukr, kečup a sojovou omáčku smícháme v kastrůlku a přivedeme k varu. Škrob rozmícháme ve vodě a přilijeme k omáčce, za stálého míchání vaříme asi dvě minuty. Sladkokyselou omáčku hned podáváme nebo nalijeme do zavařovací skleničky, uzavřeme a necháme zchladnout.

Obrázek

 Ananasová omáčka s bourbonem

  • 200 ml ananasového džusu

  • 220 ml kečupu

  • 150 ml bourbonu

  • 100 ml melasy

  • 200 g čerstvého ananasu

  • 300 g třtinového cukru

  • ½ lžičky mletého chilli

  • ½ lžičky mletého černého pepře

  • ½ lžičky sušeného česneku

  • ½ lžičky sušené cibule

Ananas pokrájíme a rozmixujeme na pyré. Všechny ingredience smícháme v hrnci, přivedeme k varu a na mírném plameni za občasného míchání vaříme zhruba půl hodiny. Horkou omáčku přelijeme do zavařovacích sklenic, uzavřeme a necháme zchladnout. Uchováváme v chladničce.

Pomerančová omáčka

  • 200 g pomerančové marmelády

  • 80 ml rýžového octa

  • 4 lžíce kokosového cukru

  • 1 lžička chilli vloček

  • ¼ lžičky mleté skořice

Kokosový cukr a rýžový ocet zahříváme, dokud se cukr nerozpustí, pak přidáme pomerančovou marmeládu, chilli a skořici. Důkladně promícháme, sejmeme z plamene a ihned podáváme.

Lenka Ambrožová

 
TOPlist