Vybíráme gril

Obrázek

Gril je celkem logicky základní potřebou pro grilování. Na trhu je mnoho druhů a typů grilů od různých výrobců, ale vybrat ten správný není až tak složité – stačí se řídit několika základními zásadami.

Grilování je víc než jen pouhá tepelná úprava různých druhů potravin a tak je při pořizování grilu opravdu nutné vycházet z ověřených zkušeností a rad.

Základní zásady pro výběr grilu

Při rozhodování o pořízení grilu si odpovězte na tyto otázky:

  • Jaký zdroj tepla chcete používat - dřevěné uhlí, plyn nebo elektřinu?

  • Kde bude grilování probíhat - venku na zahradě nebo terase, na balkoně nebo třeba uvnitř v bytě - a kolik máte pro gril místa?

  • Budete gril přemísťovat a ukládat?

  • Jak často a pro kolik lidí budete grilovat, a jaké potraviny nejvíce?

  • Kolik peněz chcete do pořízení grilu investovat?

Zamyslete se ještě nad tím, jaké byste chtěli příslušenství, a případně i nad vzhledem grilu. U dražších typů je důležitý také servis a náhradní díly.

Typy grilů podle zdroje tepla

Při rozhodování o výběru grilu je velmi důležitý zdroj tepla a rozhodovat se můžete mezi třemi možnostmi:

  • dřevěné uhlí nebo dřevo

  • plyn

  • elektřina

Dřevěné uhlí nebo dřevo je klasika. Výhodou je poměrně nízká pořizovací cena, nevýhodou delší doba, než se uhlí rozpálí na potřebnou teplotu, a také kouř. Plyn i elektřina se pro grilování používají stále častěji. Grily jsou rychleji rozpálené a také se snadněji udržují, ale postrádají kouzlo klasického grilování.

Dřevěné uhlí

Zuhelnatělé dřevo je grilovací klasika. I když poměrně dlouho trvá, než se rozehřeje na správnou teplotu, ve všem ostatním se mu při grilování prostě nic nemůže vyrovnat. Pokud nemáte speciální malý vnitřní gril, hodí se dřevěné uhlí podobně jako dřevo kvůli kouři jen pro venkovní grilování.

Dřevo

Pro grilování je vhodné tvrdé a voňavé dřevo - švestka, jabloň, dub, olše. I v tomto případě trvá dost dlouho, než se rozpálí a vznikne dostatek žhavých uhlíků, špatně se udržuje i stálá teplota. Stejně jako u dřevěného uhlí se na dřevu může grilovat jen venku.

Plyn

U plynových grilů se k ohřevu využívají bomby s propan-butanem, samozřejmostí je uzávěr a tlakový ventil. I když v tomto případě máme oheň, přesto pro grilování typický kouř a vůni  také mít nebudeme.

Elektřina

U elektrického grilu, který ale mnoho příznivců grilování neuznává, pouze zasunete zástrčku do zásuvky a pak zapnete gril. V tomto případě se ale otevřeného ohně samozřejmě nedočkáte…

Podpalovače a ostatní potřeby

Především k ulehčení zapálení dřevěného uhlí a dřeva slouží různé druhy podpalovačů. Nejčastější jsou tekuté nebo pevné speciální směsi, k dostání jsou i přípravky z jemných pilin, které se rozprostřou pod uhlí nebo dřevo a zapálí. V žádném případě se nedoporučuje používat lihové podpalovače do kamen, které vydávají nepříjemné aroma.

Do žhavých uhlíků se při grilování často přidávají i úlomky vinné révy, listy šalvěje, různé bylinky nebo kousky ovoce a zeleniny. Grilované potraviny díky tomu získávají specifickou chuť a vůni.

Obrázek

Cena, záruka, servis

Vybrat správný gril z takového množství možností vypadá jako velmi složité rozhodování, ale pokud si ujasníte způsob ohřevu i kde a jak budete gril používat, a samozřejmě také výši finanční investice, vyberete si zcela jistě dobře. Na grilu se v žádném případě nevyplatí šetřit, protože kvalitní gril vám bude k naprosté spokojenosti sloužit velmi dlouho.

Především u drahých typů plynových a elektrických grilů je důležitá i délka záruky, dostupnost náhradních dílů a odborný servis - v těchto směrech ale většina výrobců i prodejců vychází zákazníkům vstříc.

Jaké bude vaše grilování záleží na výběru místa a typu grilu, ale samozřejmě také na tom, jaký způsob grilování a jaké menu zvolíte.

Možností, jak grilovat, je několik. Každá má samozřejmě svoje pro a proti, a každá se hodí pro jiný typ potravin. Více se o nich dozvíte v části Grilování.

 
TOPlist