Speciální typy grilů

Grily na dřevěné uhlí pro použití v interiéru a vodní grily jsou typy grilů s poměrně specifickým způsobem grilování.

Gril na dřevěné uhlí pro použití v interiéru

Jedním z nových typů grilů je originální patentovaný Lotus gril. I když se u něj používá rozžhavené dřevěné uhlí, neprodukuje žádný kouř a může se používat i v interiéru. Systém je založený na ventilátoru, poháněném tužkovými bateriemi, který k uhlí nepřetržitě vhání vzduch, a tuk nebo olej z grilovaných potravin neodkapává do uhlí, ale do sběrné nádoby. Gril je k použití připravený maximálně za 5 minut. Vnější plášť se neohřívá a tak je gril možné i vzhledem k velikosti a váze kdykoliv přemístit. Snadné je i vyčištění.

Vodní grily

Grilování ve vodním grilu je nejzdravější způsob, protože při něm nedochází k žádnému přepalování tuků. Princip je velmi jednoduchý. Mezi ohništěm a roštem je nádoba s vodou, která se zahřívá a vytváří páru. Grilování probíhá ve směsi tepla, kouře a horké vodní páry, potraviny se nevysušují a zůstávají šťavnaté, během grilování se také nemusí otáčet. Výhodou je snadná obsluha i údržba, a náklady na grilování jsou minimální, protože topit se dá i obyčejným dřevem. Jedinou nevýhodou je vyšší pořizovací cena grilu.