Nejlepší dipy a omáčky nejen ke grilování

Obrázek

I když už nastal říjen, stále jsou dny, kdy vysvitne slunce a přímo vybízí ke grilování. Rozhodně tedy takovou příležitost neprošvihněte a vytáhněte gril, rodinu a přátele ven, případně jen na balkon. Když se jim nebude chtít, zkuste je nalákat na skvělé domácí dipy a omáčky, díky nimž učiníte svou grilovačku nezapomenutelným zážitkem. A skvělé na nich je to, že se skvěle hodí i k masu opečenému na pánvi či pečenému v troubě a rozumí si i se zeleninou.


Výroba těchto dipů a omáček není vůbec složitá, náročná na čas ani suroviny. A výsledek je mnohem chutnější, levnější a také zdravější než kupované grilovací omáčky. Tak je vyzkoušejte i vy a nebudete litovat!

Guacamole

  • 3 avokáda

  • 1 červená cibule

  • 2 velká rajčata

  • 1 chilli paprička

  • Šťáva ze tří limetek

  • Hrst čerstvého koriandru

  • Špetka mořské soli

Červenou cibuli a rajčata nakrájíme na drobné kostičky, chilli papričky též nadrobno pokrájíme. Avokáda rozpůlíme, vyjmeme pecky a pomocí lžíce vydlabeme dužninu, kterou rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme v mixéru. K avokádu přidáme rajčata, cibuli, chilli a nasekaný koriandr, dochutíme limetkovou šťávou a mořskou solí. Vše důkladně promícháme a podáváme vychlazené.

  Obrázek

Barbecue omáčka

  • 2 hrnky kečupu

  • 1 hrnek vody

  • ½ hrnku jablečného octa

  • 8 lžic třtinového cukru

  • 2,5 lžíce worcesterové omáčky

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • ½ lžíce mletého černého pepře

  • ½ lžíce cibulového prášku

  • ½ lžíce mletých hořčičných semínek

  • Špetka kajenského pepře

Všechny ingredience smícháme a vaříme asi půl hodiny, poté můžeme omáčku hned použít nebo ji uchovávat v lednici.

Parmezánová omáčka

  • 200 ml smetany na vaření

  • 60 g strouhaného parmezánu

  • 1 stroužek česneku

  • 1 lžička sušené petrželky

  • 1 lžička másla

  • 1 lžička hladké mouky

Smetanu v malém hrnci zahříváme společně s parmezánem, dokud se sýr nerozpustí. V jiném kastrůlku si připravíme jíšku – necháme rozpustit máslo, zaprášíme ho moukou a promícháváme, aby se jíška nepřichytila. Ke smetaně a parmezánu přidáme sušenou petržel a utřený česnek a nakonec i hotovou jíšku. Pár minut vaříme, abychom se zbavili pachuti mouky.

Thajská omáčka

  • 3 lžíce třtinového cukru

  • 2 lžíce sójové omáčky

  • 1 lžíce rybí omáčky

  • 1 čerstvá chilli paprička

  • Šťáva ze dvou limetek

  • Hrst čerstvého koriandru

Chilli papričku a koriandr nasekáme a všechny ingredience smícháme.

Bylinkový dip

  • 200 g zakysané smetany

  • 2 stroužky česneku

  • Hrst čerstvé pažitky a petržele

  • Špetka soli a pepře

Pažitku a petrželku nasekáme, česnek oloupeme a utřeme nebo nastrouháme. Bylinky i česnek vmícháme do smetany a dochutíme solí a pepřem.

Omáčka z javorového sirupu a zázvoru

  • 5 lžic javorového sirupu

  • 3 lžíce sójové omáčky

  • 2 lžíce strouhaného zázvoru

  • 1 lžička sezamového oleje

  • 1 lžička kukuřičného škrobu

  • ½ lžičky chilli vloček

Všechny ingredience smícháme a ihned podáváme nebo skladujeme v lednici.

Lenka Ambrožová

 
TOPlist