Základní pravidla grilování

Obrázek

Grilování nepatří mezi rychlé přípravy jídla, a navíc je většinou i příjemnou společenskou událostí. Jednou ze základních zásad grilování je tedy i dostatek času, klid a pohoda.

Základní pravidla pro vydařené grilování jsou ve své podstatě velmi jednoduchá.

  • Dobře si promyslete, jaké suroviny a potraviny budete grilovat a jakou dobu na to budete potřebovat

  • Potraviny, určené na grilování - maso, ryby nebo zeleninu… připravte předem, marinováním velmi zlepšíte chutě i vůně

  • Než začnete grilovat, mírně potřete grilovací mřížku jedlým olejem

  • Při grilování nejprve grilujte potraviny, které se můžou podávat chladnější nebo studené - například zeleninu nebo některé druhy masa, klobásy pod.

  • Grilujete vždy jen žárem, nikdy ne přímým plamenem. Používejte správné grilovací potřeby a náčiní - maso obracejte kleštěmi, na ryby použijte speciální mřížku… a do masa nepíchejte vidličkou, protože by ztratilo šťávu.

  • Potraviny, které se podávají horké přímo z grilu – steaky, kuřecí prsa, ryby atd. – začněte grilovat, až když je vše připraveno k jídlu

  • Grilované maso nechte před porcováním a servírováním několik minut tzv. odpočinout

  • Nikdy nepřidávejte sladké marinády nebo omáčky na maso přímo na grilu. Cukr způsobuje vzplanutí ohně, který je při grilování nežádoucí.

  • Olej by se při potírání masa, ryb a dalších potravin také neměl dostat na uhlí. Pokud se objeví plamínky ohně, je příliš vysoká teplota nebo tučné maso

  • Neodcházejte od grilu a grilované potraviny hlídejte, aby se nepřipálily

  • Používejte správné a vhodné grilovací náčiní - obracečky, kleště a vidličky s držadly, případně odolné speciální rukavice

  • Grilovaná jídla servírujte zásadně na čisté talíře nebo mísy, v blízkosti by mělo být i vše ostatní - omáčky, pečivo, zeleninové saláty, nápoje…

  • Po grilování nechte v grilu na uhlí chvíli hořet oheň, aby se vypálily všechny zbytky potravin.

  • U plynového grilu nezapomeňte po ukončení grilování odpojit a uzavřít přívod plynu, elektrický gril po grilování odpojte od přívodu elektřiny

  • Vychladlý gril pečlivě očistěte. Čistý gril je vaší vizitkou, a na čistém roštu se také maso a další ingredience nebudou přichytávat

Když budete těchto několik pravidel dodržovat, nemůže se vám nikdy stát, že se vaše grilování změní z příjemné události na stresující a třeba i nebezpečný zážitek.

 
TOPlist