Grilovací potřeby

Obrázek

Mimo grilu jsou pro grilování potřeba i různé potřeby, náčiní a pomůcky, bez kterých se pohodové grilování může stát i nepříjemným zážitkem.

Náčiní potřebné především k manipulaci s potravinami při grilování, je nejlepší pořizovat v sadě. Nejčastěji se vyrábí z nerezu, ale v současnosti už je i z kvalitního žáruvzdorného lehkého silikonu, mělo by mít izolovaná držadla.

Základní výbava pro grilování by měla obsahovat

  • kleště k obracení grilovaných potravin. Nejlepší jsou kleště s dlouhým držadlem. Kleště by měly by být dostatečně pevné s vroubkovaným okrajem a pojistkou proti rozevření. Kleště se používají i pro zvednutí roštu během grilování, kdy je potřeba doplnit nebo upravit dřevěné uhlí v topeništi.

  • vidličky pro přesunování potravin na roštu. Vidličkou nikdy nepícháme do masa, protože by ztratilo šťávu - potraviny vsuneme mezi hroty

  • grilovací jehly jsou k dostání v mnoha tvarech a velikostech. Většinou mají ploché čepele pro napichování masa, zeleniny i masových kuliček

  • mřížku na ryby, určenou speciálně pro grilování celých ryb

  • mřížku na drůbež umožňující grilování celé drůbeže ve svislé poloze

  • mřížku na žebírka, která je ideální pro grilování více kusů žebírek najednou

  • mřížku na špízy pro 6 až 8 kusů, usnadňující jejich otáčení a rovnoměrné propečení

  • lopatku k obracení hamburgerů nebo ryb. Držadlo je ideální dlouhé a zalomené, plocha lopatky širší a děrovaná

  • štětec na potírání grilovaných potravin olejem, marinádou…Vhodné jsou štětce s dlouhým držadlem a přírodními štětinami, silikonové se nedoporučují. Místo grilovacího štětce je možné použít i svazek aromatických bylinek.

  • grilovací misky z alobalu na grilování malých potravin, které není možné položit na grilovací mřížku

  • hliníkovou fólii, ve které můžete grilovat například maso, ryby, zeleninu bez úniku šťávy, ale také do ní můžete zabalit a udržet horké už grilovaná jídla

Mimo uvedených základních potřeb byste ještě měli mít odkapávací misky na tuk z grilovaného masa, které umístíte pod rošt. Vyrábí se ze silné hliníkové fólie a jsou k dostání v různých velikostech. Vzhledem k nízké ceně se jejich mytí po grilování nevyplatí.

Oceníte i rozprašovač na tekutá dochucovadla nebo třeba teploměr, kterým změříte teplotu uvnitř velkých kusů masa.

Zapomínat byste neměli ani na bezpečnost. Při grilování jsou nezbytné kvalitní horku odolné rukavice, a protože používáte otevřený oheň, mějte někde na blízku malý hasicí přístroj, k vodě připojenou hadici nebo alespoň vědro s vodou.

Pro větší pohodlí při grilování, ale také třeba i kvůli příjemné atmosféře můžete využít nějaké přenosné osvětlení a pod gril je dobré položit rovnou desku z nehořlavého materiálu.

Budete také potřebovat speciální kartáč na čištění roštu a kovovou lopatku na dřevěné uhlí.

 
TOPlist