Než začnete grilovat...

Obrázek

Aby se grilování vydařilo, musíte mít především správné vybavení – vhodný gril, dostatečné množství paliva, zápalky, grilovací náčiní a pomůcky. Podcenit nesmíte ani menu, které by mělo mimo potravin pro vlastní grilování obsahovat i nápoje, nějaké drobné pochutiny, pečivo, zeleninu nebo saláty a případně i zákusky. Připravte se i na počasí. V horku gril nechte ve stínu, v případě deště využijte nějaké kryté místo.


Než začnete grilovat…

Pokud se rozhodnete grilovat, musíte podle svých možností vybrat vhodné místo pro umístění grilu a samozřejmě také gril. Jiný typ grilu můžete používat venku na zahradě nebo terase, jiný třeba na menším balkonu nebo ve vnitřních prostorách.

Venkovní grilování

Venku můžeme grilovat v podstatě kdekoliv - na dvoře, zahradě, v altánu nebo otevřené verandě, pod vyšším otevřeným přístřeškem nebo pergolou, nadrase… Každé místo má svoje kouzlo, ale by nemělo být blízko oken a dveří domu, dřeva, keřů i stromů, ideálně by také mělo být v závětří. Gril by měl stát pevně na rovné ploše, pokud ho umístíte na dřevěnou podlahu, dejte pod něj desku z plechu nebo jiného nehořlavého materiálu. Z klasického grilu totiž mohou odlétnout žhavé uhlíky, z plynového odkapávat tuk. 

V blízkosti grilu by měl být stůl na odkládání, pokud grilujete k večeru, nezapomeňte ani na vhodné osvětlení. Samozřejmostí je jídelní stůl, židle nebo lavice a dostatek servírovacího nádobí i příborů. 

Pokud se rozhodnete pro grilování na veřejném místě - například v parku nebo u vody, ujistěte se, že je zde grilování povoleno. V mnoha parcích jsou dnes již dokonce speciální místa, určená právě pro grilování.

Grilování uvnitř

V současné době se již vyrábějí i speciální grily, které je možné použít uvnitř místností. Gril je také možné nahradit grilovací pánví, ale tím už grilování ztrácí mnoho ze svého původního významu. V případě grilování uvnitř, na balkoně nebo terase v každém případě dbejte na bezpečnost ještě víc, než když gril rozehřejete na zahradě.

Možnosti a způsoby grilování

Základní princip grilování je u všech jeho možností stejný - sálavé teplo v horkém vzduchu, kterým se grilované potraviny uzavřou a tím nedochází k úniku důležitých vitamínů a dalších látek a zároveň se zachová i přirozená chuť a vůně. Grilovaná jídla mají i málo kalorií.  

Grilovat můžeme tzv. přímo, nebo nepřímo. Přímé grilování probíhá nad zdrojem tepla, nejčastěji rozpálených dřevěným uhlím, nepřímé grilování využívá cirkulace horkého vzduchu kolem grilovaných potravin.

Možnosti grilování můžeme rozdělit i podle typu grilu i zdroje tepla

  • na roštu nebo rožni nad horkým dřevěným uhlím

  • v plynovém nebo elektrickém grilu na roštu nebo rožni

  • ve vodním grilu

  • na rozpáleném kameni

  • v troubě na zabudovaném plynovém nebo elektrickém grilu

  • na kontaktním - tzv. dotykovém - grilu

  • v speciální grilovací pánvi

Podrobnější informace k  všem možnostem přímého i nepřímého grilování jsou v části Možnosti a způsoby grilování

Základní zásady grilování nejsou nijak složité a náročné, a jejich dodržováním se zcela jistě vyhnete případným problém a komplikacím, které by tuto příjemnou aktivitu mohly zbytečně narušit. Když k nim ještě přidáte dobře připravené kvalitní potraviny, odpovídající prostředí, klid a pohodu, bude grilování skutečně mnohem víc než jen gastronomický zážitek…

 
TOPlist