Zásady pro přípravu a grilování potravin

Obrázek

Grilovat se dá mnoho druhů potravin, nejčastěji je to ale různé maso, drůbež, ryby nebo zelenina. Vše je ale potřeba na grilování předem připravit, a během grilování je také nutné dodržovat alespoň základní osvědčená grilovací pravidla.

Před a při samotném grilování je u potravin dobré dodržovat několik základních osvědčených pravidel. 

  • Před grilováním se maso minimálně na 1 až 2 hodiny naloží do marinády.

  • K marinování se používají nerezové, porcelánové nebo skleněné nádoby. Hliníkové nebo obyčejné železné se nikdy nepoužívají, protože marinády obvykle mívají kyselé pH a maso by mohlo mít příchuť kovu.

  • Grilovací mřížka nebo rošt se před použitím dobře očistí a potřou olejem.

  • Na obracení masa se používají kuchyňské kleště nebo lopatka. Vidlička není vhodná, protože maso po propíchnutí ztrácí šťávu.

  • Během grilování se maso potírá zbytkem marinády, olejem, rozpuštěným máslem nebo i pivem.

  • Marinády při potírání nesmí stékat do topeniště - pod grilovanou potravinu se pokládá odkapávací miska nebo alobal.

  • Griluje se pouze libové maso, z tlustého masa by unikal tuk a uhlí by pak hořelo. Případný oheň pod grilovanými potravinami se hasí rozprašovačem s vodou, smíchanou s octem v poměru 5:1.

  • U kuřecích prsou se doba grilování zkrátí, když se nejdříve naklepou mezi fóliemi.

  • Potraviny je možné grilovat zabalené v alobalu, doba grilování se ale prodlouží.

  • Grilované potraviny se servírují okamžitě po ugrilování.

Správná příprava potravin a vhodný postup při grilování vám zajistí jedinečný gastronomický zážitek, plný chutí a vůní.

 
TOPlist