Zelenina na grilu

Na konci grilovaní sezony většinou přemýšlíte, co mimo masa, ryb, mořských plodů nebo uzenin ještě letos položit na rošt. Na výběr jsou například sýry,  některé druhy ovoce a samozřejmě i zelenina.

Na grilu si nejčastěji opékáme různé maso, ryby a uzeniny. Grilovat se ale mohou i sýry, mořské plody, některé ovoce a zelenina. Ta je vítaným a vlastně i částečně zdravým zpestřením, grilovaná se může servírovat a konzumovat samostatně i jako příloha.

Zelenina vhodná na gril a její příprava

Na grilování jsou nejvíce vhodné pevnější druhy zeleniny, především pak takzvaná plodová. Velmi dobře se griluje

  • paprika

  • rajče

  • cuketa

  • chřest

  • kukuřice

  • lilek

  • patison

  • mrkev

  • cibule

Zeleninu musíme samozřejmě nejdříve očistit, omýt a osušit. Podle druhu ji pak případně zbavíme nejedlých částí a podle potřeby rozkrájíme.

Papriky se zbaví stoply a semínek, pak se podélně rozkrojí na poloviny nebo čtvrtiny, případně se ponechají vcelku a mohou se grilovat plněné například masovou směsí

Rajčata se neloupou, ale na horní části nakrojí do kříže

Mladé cukety se mohou grilovat i se slupkou, starší se oloupou, krájí se na šikmé plátky

Chřest se griluje bez dřevnatých částí, které odkrojíme. Mohou se ale použít třeba na vývar. Grilujeme se svázaný ve svazku 5 až 10 kusů

Kukuřice je vhodná jen mladá a menší, zbavuje se případných listů

Patisony je nutné vždy oloupat a pak se nakrájí napříč na plátky

Mrkev na gril je nejlepší mladá a šťavnatá, měla by se oškrábat

Cibule se griluje samozřejmě oloupaná, nakrájená na kolečka. Chutná je i plněná, v tom případě se buď jen částečně odkrojí nebo rozpůlí a náplň se vkládá do vykrojeného vnitřku

Zeleninu můžeme grilovat jen jako přílohu například k masu, nebo i jako samostatné jídlo. Chutnější a také sytější bude zelenina, doplněná například vhodnou uzeninou, sýrem nebo houbami. Pokud zeleninu – například papriky nebo větší cibule – grilujeme s nějakou náplní, doporučuje se použít alobal.

Máme-li k dispozici více druhů zeleniny, můžeme ji nakrájet na plátky nebo kostičky a ty pak napíchat na grilovací jehly nebo namočené špejle a grilovat jako špízy. Zeleninu na jehle je samozřejmě možné prokládat i kousky masa nebo slaninou, přidat se mohou i plátky uvařených brambor.  

Zeleninu vždy kořeníme především podle vlastní chuti, ale nemělo by se používat ostré koření. K dochucení často postačí i česnek nebo bylinky.

Způsoby grilování zeleniny

Před grilováním zeleninu mírně osolíme a lehce potřeme olejem, případně okořeníme. V průběhu grilování ji občas potřeme olejem.

Méně výrazné druhy zeleniny, jako je například lilek, cuketa nebo patison, můžeme olej na potírání dochutit kořením, hořčicí nebo kečupem.

Připravená zelenina se pokládá na gril přímo na rošt nebo olejem lehce potřený alobal, do alobalu se také může zabalit. Zelenina se griluje většinou na nepřímém žáru – to znamená na okraji grilu a ne přímo nad rozžhavenými uhlíky.

Přílohy k zelenině z grilu

Pokud grilovanou zeleninu servírujeme jako hlavní jídlo a ne jako přílohu, stačí k ní jen pečivo, samozřejmě ideálně čerstvé. Chuť zeleniny z grilu pak ještě výrazně vylepší studené omáčky, připravené z jogurtu nebo majonézy, případně dipy různých chutí, do kterých se kousky zeleniny namáčí.

Obrázek

Recepty pro inspiraci

Žampiony na grilu s paprikou a sýrem

Suroviny

  • 8 větších žampionů
  • 8 červených paprik
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • 150 gramů sýru ricotta
  • 75 gramů strouhaného parmezánu
  • olivový olej
  • chili
  • pepř a sůl

Příprava

Žampiony očistíte a odříznete nožičky. V misce smícháte parmezán, ricottu, prolisovaný česnek a 2 lžíce olivového oleje, směs dochutíte chilli, pepřem a solí.. Z paprik vyříznete stonky a odstraníte jádřince. Jednu papriku necháte stranou a zbylé potřete olivovým olejem a dáte na rozpálený gril, kde je pečete přibližně 15 minut. Zbylou papriku nakrájíte na proužky a ty vložíte do kloboučku žampionů. Pak na papriku přidáte sýrovou směs a připravené houby položíte na gril, kde je pečete přibližně 8 až 10 minut, dokud nejsou měkké. Grilované celé papriky necháte chvilku vychladnout, pak je nakrájíte na proužky a servírujete společně s grilovanými žampiony.

TIP: Pokud použijete větší množství sýrů, můžete směsí naplnit celé papriky a pak je grilovat.

Plněné papriky s bylinkovým kuskusem a citronem

Suroviny

  • 200 gramů kuskusu
  • 3,5 deci zeleninového vývaru
  • 4 větší červené papriky
  • 200 gramů drceného sýra fetta
  • 10 černých oliv, jemně nasekaných
  • polovina citronu nakrájená na malé kousky
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • pažitka
  • pepř a sůl 

Příprava

Kuskus v misce přelijeme horkým zeleninovým vývarem a necháme ho přibližně 5 minut odstát. Pak do misky přidáte 3 lžíce olivového oleje, jemně nasekanou pažitku, prolisovaný česnek, jemně nakrájený citron, na malé kousky nasekané olivy a sýr, vše dobře promícháte.

Papriky podélně rozkrojíte, odstraníte z nich jadérka, potřete lehce olivovým olejem a necháte je maximálně 5 minut grilovat. Pak je naplníte připravenou náplní a grilujete dalších přibližně 10 minut, dokud nejsou měkké a náplň horká.

TIP: Pokud chcete pikantnější náplň, přidejte do směsi chilli

Cukety a brambory na grilu po provenskálsku

Suroviny

  • 2 menší cukety
  • 4 brambory vařené ve slupce
  • 1 červená paprika
  • 5 lžic olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • provensálské koření
  • pepř a sůl

Příprava

Papriku zbavíte jadérek a nakrájíte na malé kousky. Cukety rozkrájíte na kolečka o síle přibližně 1 centimetr, ta osušíte a z obou stran jemně posolíte. Vařené brambory oloupete a také nakrájíte na kolečka. V misce smícháte olivový olej s kořením a prolisovaným česnekem, směsí pak kolečka cuket i brambor potřete a necháte je grilovat na přímém žáru přibližně 3 minuty. Grilované cukety a brambory servírujete posypané jemně nasekanou červenou paprikou.

TIP: Pro změnu a ostřejší chuť použijte místo provensálského koření chilli