Brokolicová polévka se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Brokolicová polévka se smetanou
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 75 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | novakovaj |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 15753 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
600 g | Brokolice |
2 ks | Bujón hovězí |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 polévková lžíce | Mouka rýžová |
2 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Muškátový oříšek |
12 ks | Pepř černý celý |
1 hrst | Petržel - nať |
200 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 92g |
---|---|
Cholesterol | 265,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 77g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 165,2mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 88,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Bujón hovězí, Cibule, Citronová šťáva, Muškátový oříšek, Pepř černý celý, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Mouka rýžová, Mrkev kořen, Petržel - nať, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Brokolicová polévka se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Omytou brokolici rozebereme na růžičky, cibuli a mrkev oloupeme, mrkev nakrájíme na plátky. Do hrnce vlijeme vodu, vložíme bujón a uvedeme do varu. Poté přidáme brokolici, celou cibuli, bobkový list a ve vajíčku na čaj 12 kuliček pepře. Vaříme téměř doměkka. |
2 | Mezitím uvaříme vejce natvrdo, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dáme stranou. |
3 | Ve smetaně rozmícháme mouku s jednou sběračkou polévky (tzv. zástřepka) a vlijeme do hrnce k ostatním. Vaříme do zhoustnutí nepřikryté. Poté vyjmeme bobkový list, cibuli a vajíčko s pepřem. Dochutíme solí, muškátovým oříškem, citronovou šťávou a přidáme vejce. |
4 | Polévku podáváme posypanou nasekanou petrželkou. |
Poznámka
Polévku lze připravit i bez zátřepky jen se smetanou. Čtvrtinu uvařené brokolice a mrkve odejmeme, zbytek rozmixujeme, povaříme se 100 ml smetny a dáme zpět vyjmutou zeleninu. Dále se postupuje stejně.
Dobrá polévka. Lze ji upravovat podle zvyklostí domácnosti. Většinou jsem dělala rozmixovanou variantu a nakonec mě i tato varianta mile překvapila