Citronová smetana se zeleninou a gorgonzolou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 25 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Citronová smetana se zeleninou a gorgonzolou
Celkový čas: | 25 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 26899 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibulka jarní |
1 ks | Citrony |
150 g | Hrachové lusky |
25 g | Máslo čerstvé |
5 g | Muškátový oříšek |
5 g | Pepř černý mletý |
30 g | Řeřicha |
150 ml | Smetana 12% (konzumní) |
5 g | Sůl |
150 g | Sýr Gorgonzola |
200 g | Těstoviny vařené (průměr) |
50 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 76,7mg |
Draslík | 219,8mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 48,2mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 46,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibulka jarní, Citrony, Hrachové lusky, Muškátový oříšek, Řeřicha, Sůl, Těstoviny vařené (průměr) mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Sýr Gorgonzola, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Citronová smetana se zeleninou a gorgonzolou postup přípravy receptu:
1 | Lusky hrášku omyjeme a odstraníme konce. Pokud se při tom uvolní vlákna, stáhneme je. Velké lusky rozkrojíme příčně napůl, nebo je nakrájíme šikmo na široké proužky. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Lusky v ní 3-4 minuty povaříme, poté je prudce ochladíme a necháme okapat. |
2 | Citron omyjeme horkou vodou, kůru tence oloupeme a nakrájíme na velmi jemné proužky. Vymačkáme šťávu. Cibulky omyjeme, očistíme a spolu s natí nakrájíme na kroužky. Česnek oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky, řeřichu odstřihneme nůžkami a nasekáme najemno, sýr nakrájíme na kostky. |
3 | V hrnci rozehřejeme máslo. Na středním ohni na něm podusíme hrášek s česnekem a cibulkou. Přidáme vývar a zakryté na mírném ohni asi |
4 | 5 minut vaříme na skus. |
5 | Přidáme smetanu se sýrem a citronovou kůrou a ohříváme, dokud se gorgonzola neroztaví. Přimícháme lusky a zahřejeme. Omáčku ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a citronovou šťávou. Smícháme s čerstvě uvařenými těstovinami, posypeme řeřichou a podáváme. |