Provensálská bujabéza - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle videoreceptu. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Provensálská bujabéza
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | mala |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (27%) |
ID receptu: | 27153 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
omáčka rouille | |
---|---|
4 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
125 g | Majonéza |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
1 špetka | Sůl |
Provensálská bujabéza | |
1 ks | Bageta |
1 ks | Bylinky čerstvé - svazek |
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Martell cognac |
800 g | Mořské plody mix |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Pomerančová kůra |
1 ks | Pórek |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
4 ks | Rajčata |
1 špetka | Šafrán |
1 kávová lžička | Sůl |
250 ml | Víno bílé |
1500 ml | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 61g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 882,9mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,1mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 31,4mg |
Vitamín E | 5,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli paprička, Majonéza, Sůl, Bageta, Česnek, Cibule, Pomerančová kůra, Rajčata, Sůl, Víno bílé, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Protlak rajčatový, Bylinky čerstvé - svazek, Martell cognac, Mořské plody mix, Olej olivový, Pepř černý mletý, Pórek, Protlak rajčatový, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Provensálská bujabéza postup přípravy receptu:
1 | Majonézu, nakrájenou chilli papričku, nasekaný česnek, lžíci protlaku a špetku soli rozšleháme na hladkou omáčku. V misce přikryté fólií vložíme do chladničky. |
2 | Oloupanou, na kolečka nakrájenou cibuli, pórek a česnek restujeme v hrnci na oleji doměkka, ne však do osmahnutí. Přidáme oloupaná, semínek zbavená rajčata nakrájená na kousky, rajčatový protlak a víno. Vše promícháme. Přilijeme vývar, přidáme šafrán, pomerančovou kůru, svazek bylinek, špetku soli a pepře. Pod pokličkou zvolna vaříme asi 30 minut za občasného promíchání. |
3 | Potom odstraníme pomerančovou kůru a bylinky. Do polévky přidáme očištěné ryby nebo mořské plody s pevným masem a vaříme 5 minut. Potom přidáme ryby nebo mořské plody s křehkým masem a vaříme ještě 3 minuty. |
4 | Nakonec polévku dochutíme koňakem, solí a pepřem. |
5 | Bagetu nakrájíme na plátky a nasucho opečeme. Topinky potřeme připravenou omáčkou a vždy po dvou vložíme do misek. Zalijeme polévkou a ihned podáváme. |