Valašská kyselica s houbami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Valašská kyselica s houbami
Valašská kyselica s houbami
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 34096 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
4 ks | Brambory |
6,3 g | Houby sušené |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
1 l | Mléko plnotučné |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
1,5 dl | Voda pitná |
500 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 25,0mg |
Draslík | 656,0mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 130,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 56,2mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Kmín drcený, Sůl, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Valašská kyselica s houbami postup přípravy receptu:
1 | Namočíme 1/2 šálku sušených hub do 1 dl vody přibližně na 15 minut. Oloupané brambory (4ks) omyjeme a pokrájíme na kostky. Dáme je do 1/2 litru osolené vody a uvaříme je doměkka. |
2 | V mléce si dohladka rozmícháme hladkou mouku. Bobkový list si roztlučeme v hmoždíři nadrobno. |
3 | Když jsou brambory uvařené, vyjmeme je z děrovanou naběračkou a místo nich dáme do vývaru kysané zelí a houby. Přimícháme pepř, bobkový list s kmínem a pod pokličkou dusíme přibližně 10 minut. |
4 | Za stálého míchání přidáme záklechku (mléko s moukou) a vaříme ji několik minut do zhoustnutí. Nakonec vrátíme do polévky brambory, kterou podle chuti dosolíme a podáváme. |