Krajanka - hustá zeleninová polévka s hříbky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krajanka - hustá zeleninová polévka s hříbky
Krajanka - hustá zeleninová polévka s hříbky
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 34268 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
400 g | Brambory |
20 g | Bujón zlatý zeleninový |
40 g | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
120 g | Hříbky čerstvé |
30 g | Kapusta hlávková |
1 polévková lžíce | Kmín drcený |
0,5 polévková lžíce | Libeček |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
1 ks | Mrkev kořen |
40 g | Pastinák |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
30 g | Pórek |
2 ks | Šalotka |
1 polévková lžíce | Sezam - semena |
50 g | Slanina vepřová |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 14,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,1mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer bulvový, Česnek, Hříbky čerstvé, Kapusta hlávková, Kmín drcený, Šalotka, Sezam - semena, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón zlatý zeleninový, Libeček, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Mrkev kořen, Pastinák, Petržel kudrnka, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krajanka - hustá zeleninová polévka s hříbky postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve očistíme a omyjeme všechnu zeleninu: brambory, mrkev, celer, pastinák, kapustu, pórek, šalotku a česnek. Kořenovou zeleninu s brambory pokrájíme na kostičky, pórek s kapustou a tenké nudličky, česnek prolisujeme a šalotku nakrájíme nadrobno. Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a rozkrájíme na plátky. Slaninu okrájíme na drobné kostičky. Petrželku kudrnku a libeček omyjeme a drobně nasekáme. |
2 | Dáme vařit litr vody, přidáme do něj kostku zeleninového bujónu, když se začne vařit, vložíme vody brambory s kořenovou zeleninou i hříbky. Snížíme teplotu, přidáme kmín a po 15 minutách doložíme libeček, majoránku, pórek s kapustou a sezamové semínko. Vše budeme vařit ještě přibližně 10 minut. |
3 | Mezitím usmažíme na másle do zlatova kostičky slaniny s šalotkou, přimícháme česnek, pak vše poprášíme moukou, důkladně promícháme směs, zavaříme do polévky. |
4 | Nakonec do polévky přidáme petrželku, dochutíme solí a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.