Jablkový koláč s drobenkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablkový koláč s drobenkou
Jablkový koláč s drobenkou
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 36209 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
3 polévková lžíce | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
30 g | Droždí |
1 kg | Jablka |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
100 g | Máslo jihočeské AB |
2 dl | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
1 hrst | Mouka pšeničná hrubá |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 59g |
---|---|
Cholesterol | 26,5mg |
Draslík | 379,0mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,6mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Jablka, Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Vejce slepičí, Strouhanka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo jihočeské AB, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jablkový koláč s drobenkou postup přípravy receptu:
1 | V hrníčku z vlažného mléka a droždí připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. |
2 | Do misky vsypeme polohrubou mouku, rozklepneme 1 ks vejce, přidáme 30 g másla, vanilkový cukr, kypřící prášek, špetku soli, vlijeme kvásek. V kuchyňském robotu vypracujeme husté těsto, které necháme na teplém místě vykynout 30 minut. Vykynuté těsto přeložíme na hrubou moukou posypaný val, rozválíme na plat velký jako plech. Plech vymažeme 10 g másla, posypeme strouhankou a na něj položíme těsto. Na těsto naskládáme na plátky nakrájená jablka - asi tři vrstvy. Posypeme je strouhankou a krupicovým cukrem, na vrch dáme drobenku. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut. Upečený koláč vyndáme z trouby, necháme vychladnout a nakrájíme na pěkné porce. |
3 | Příprava drobenky: Na pánvi rozehřejeme 60 g másla, hrubou mouku, krupicový cukr za stálého míchání osmažíme mouku dozlatova. |
Poznámka
Podáváme studené na dezertním talíři, pocukrujeme moučkovým cukrem a ozdobíme šlehačkou.