Jáhlové knedle nasladko - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jáhlové knedle nasladko
Jáhlové knedle nasladko
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 36330 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
4 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr skořicový |
250 g | Jáhly - loupané proso |
500 g | Kompot meruňkový |
8 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
5,5 dl | Mléko plnotučné |
5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
0,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
3,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 90g |
---|---|
Cholesterol | 198,2mg |
Draslík | 337,8mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,9mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 899,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Jáhly - loupané proso, Kompot meruňkový, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hrubá, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jáhlové knedle nasladko postup přípravy receptu:
1 | Jáhly dáme do síta a přelijeme je 1 litrem vařící vody. Pak je odkapané dáme do hrnce, přilijeme mléko, přimícháme 0,5 lžičky soli a vaříme je pomalu 35 minut. |
2 | Vychladlou kaši dáme do mísy. Vmícháme vejce, smetanu, 0,5 dl mléka, 0,5 lžičky soli a hrubou mouku. Té dáme postupně jen tolik, aby nám vzniklo tuhé těsto (3-5 lžic). |
3 | Těsto dáme na pomoučený vál, lžící těsto vykrajujeme a vyválíme malé knedle. |
4 | V hrnci přivedeme k varu 2,5 litru vody s lžičkou soli a knedlíky do ní opatrně naházíme. Promícháme a podle velikosti je vaříme přibližně 4-6 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, dáme na talíře, posypeme skořicovým a práškovým cukrem. |
5 | Nakonec knedle polijeme rozpuštěných máslem, navrch položíme kompotované meruňky a podáváme. |