Křehké dortíky s fíky a sýrem Ricotta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehké dortíky s fíky a sýrem Ricotta
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 41549 |
Kategorie: | Zákusky |
Ingredience
sýrový krém | |
---|---|
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
0,8 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
140 g | Sýr Ricotta |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
ozdoba | |
5 ks | Broskve |
těsto | |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
25 g | Cukr krupice |
60 g | Máslo čerstvé |
70 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 149,0mg |
Draslík | 478,8mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,4mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr moučkový, Sýr Ricotta, Tresť vanilková, Broskve, Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krupice, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křehké dortíky s fíky a sýrem Ricotta postup přípravy receptu:
1 | Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky, smícháme se lžící nastrouhané citronové kůry, špetkou soli, přimícháme 25 g krupicového cukru. |
2 | Změklé máslo nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. |
3 | Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
4 | Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm. |
5 | Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Z těsta vykrojíme 9 koleček formičkou o průměru asi 8 cm, která natlačíme do formiček na muffiny. |
6 | Formičky dáme na plech. Pečeme je v předehřáté troubě na 190 °C 8-10 minut dozlatova. Po vychladnutí korpusy dortíků pomocí nože vyjmeme. |
7 | Připravíme krém ze sýru Ricotta: do mísy dáme 140 g sýru, 0.75 dl smetany, 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžíci nastrouhané citrónové kůry a 1 lžičku vanilkové příchuti. Směs vyšleháme do lehkého krému. |
8 | Zralé broskve s hladkou slupkou omyjeme, osušíme, rozpůlíme a zbavíme pecek. Broskve nakrájíme na měsíčky. |
9 | Na dortíky ozdobně naneseme sýrový krém, ozdobíme broskvemi a podáváme. |