Domácí veka světlá - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí veka světlá
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 42953 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
0,3 kávová lžička | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Droždí sušené |
450 g | Mouka polohrubá |
1 kávová lžička | Sůl |
250 ml | Voda pitná |
Na potření | |
---|---|
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný bílek slepičí |
0,5 kávová lžička | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 84g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 161,9mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí sušené, Sůl, Voda pitná, Sůl, Vaječný bílek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí veka světlá postup přípravy receptu:
1 | Droždí rozmícháme s cukrem, přimícháme lžíci vlažného mléka, lžíci mouky a na teple necháme vzejít kvásek. |
2 | Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, vlažným mlékem, vlažnou vodou a vzešlým kváskem. Vypracujeme hladké, lesklé těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek, přikrytý ubrouskem jej v míse necháme kynout alespoň hodinu. |
3 | Z vykynutého těsta vyválíme obdélník o délce plechu, na němž budeme veku péct. Následně jej srolujeme po delší straně a oba konce stiskneme, aby se nerozevíraly. Veku položíme na plech, vyložený pečícím papírem spojem dolů. Po délce veky uděláme několik mělkých zářezů, potřeme ji bílkem rozšlehaným s vodou a solí. Necháme nejméně 15 minut kynout. V předehřáté troubě pečeme přibližně 20 minut. Poté potřeme znovu bílkem a pečeme dalších 20 minut, až je veka na povrchu světle hnědá. |
Poznámka
Aby byla veka vláčnější, vložíme na dno trouby pekáč s vodou. Veku použít jako přílohu k jiným pokrmům.