Indické jehněčí ragú - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Indické jehněčí ragú
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 44230 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
1 kávová lžička | Chilli paprička |
2 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Garam masala |
1 kg | Jehněčí maso |
1 kávová lžička | Kardamom |
1 polévková lžíce | Kari koření |
125 g | Koriandr čerstvý |
1 kávová lžička | Koriandr mletý |
125 g | Máta |
800 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
90 ml | řepkový olej |
125 ml | Voda pitná |
2 kávová lžička | Zázvor celý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 133,3mg |
Draslík | 567,4mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 31,4mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli paprička, Cibule, Kardamom, Kari koření, Koriandr čerstvý, Koriandr mletý, Máta, Rajčata loupaná (konzervovaná), Voda pitná, Zázvor celý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Garam masala, Jehněčí maso, řepkový olej mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Indické jehněčí ragú postup přípravy receptu:
1 | Na silném plameni rozehřejeme řepkový nebo slunečnicový olej a orestujeme v něm jehněčí plátky nakrájené na kostky, restujeme 4-5 minut a odložíme. |
2 | Připravíme kari pastu. Všechny suroviny, tj. 2 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje, 125 g čerstvého koriandru, 125 g čerstvé máty, 3 prolisované stroužky česneku, 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžíci jemného koření kari, 1 lžičku semínek kardamonu, 1 lžičku garam masaly, 1 lžičku mletého koriandru a 1 lžičku čerstvé chilli papričky nadrobno nakrájené umixujeme na hladkou pastu. |
3 | V hrnci, na středním plameni, 3 minuty restujeme nakrájenou cibuli a 3 prolisované stroužky česneku. Vmícháme kari pastu a další 1 minutu restujeme. |
4 | Pak přidáme kostky loupaných konzervovaných rajčat, vodu a maso. Až se voda začne vařit, zakryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme 1 hodinu. Během dušení několikrát promícháme, sejmeme pokličku a vaříme ještě 30 minut. |
Poznámka
Podáváme s rýží a čatní z manga, zdobíme čerstvými bylinkami. Kari (také karí, anglicky curry) se rozumí směs koření a také pokrm. Pokrm kari je druhem ragú (známé i z němčiny jako Eintopf), tedy různé druhy na malé kousky nakrájeného masa, ryby nebo zeleniny, většinou podávané v husté omáčce; jako příloha slouží rýže nebo indický chléb. Čatní je hustá omáčka připravená z ovoce.