Višňový likér - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Višňový likér
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 44920 |
Kategorie: | Ovocná vína a likéry |
Ingredience
50 g | Cukr hroznový (glukóza) |
250 ml | Griotka |
1 špetka | Kulturní kvasinky |
0,5 kávová lžička | Kyselina citrónová |
200 ml | Sirup cukrový |
1 kg | Višně |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 177,2mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 21,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,5mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sirup cukrový, Višně mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr hroznový (glukóza) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Griotka, Kulturní kvasinky, Kyselina citrónová nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Višňový likér postup přípravy receptu:
1 | Sladké zralé višně (s tmavou dužinou) omyjeme, zbavíme stopek a pecek. Nahrubo je rozmačkáme a přidáme k nim čisté kulturní kvasinky předem regenerované (přibližně špetku - podle návodu). |
2 | Višně pak dáme do skleněné nádoby, uzavřeme kvasným uzávěrem a necháme kvasit při 18°C. Když vidíme pohyb kvašení v kvasném uzávěru, po třech dnech rmut odlisujeme ručním nylonovým sáčkem a hned šťávu zpracujeme. |
3 | Pomalu, za stálého míchání přidáváme 78% třešňovici a asi 1 lžičku kyseliny citrónové. |
4 | Takto připravený likér necháme 2-3 dny v klidu, na tmavém a chladném místě ve skleněné nádobě, aby se usadily kaly. Nádobu uzavřeme, nejlépe hustou gázou. Pak likér dosladíme podle chuti přibližně 200 ml cukrového sirupu a ještě přidáme 50 g glukózy. |
5 | Likér znovu přefiltrujeme do skleněných lahví a dobře uzavřeme. |
6 | V chladu a temnu vydrží až 2-3 týdny. |
Poznámka
K výrobě domácího likéru potřebujeme nylonový sáček pro ruční lisování, nerezový hrnec, tyčový mixér, domácí váhy a odměrný válec se stupnicí.