Slavnostní roláda z vepřové kýty - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slavnostní roláda z vepřové kýty
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 45804 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 kávová lžička | Bylinky čerstvé - svazek |
3 ks | Cibulka jarní |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
125 g | Meruňky sušené |
1,5 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
60 g | Oříšky makadamové |
1 špetka | Pomerančová kůra |
1 polévková lžíce | Šalvěj čerstvá |
180 g | Strouhanka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1,5 kg | Vepřová kýta |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 131,6mg |
Draslík | 883,9mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 673,2mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,7mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Meruňky sušené, Oříšky makadamové, Pomerančová kůra, Šalvěj čerstvá, Strouhanka, Sůl, Vepřová kýta mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bylinky čerstvé - svazek, Máslo čerstvé, Olej olivový extra panenský mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slavnostní roláda z vepřové kýty postup přípravy receptu:
1 | Na nádivku nachystáme opláchnuté sušené meruňky a makadamové oříšky, obojí nadrobno nasekáme, kolečka jarní cibulky, nastrouhanou pomerančovou kůru, směs zahradních bylinek, nadrobno nakrájenou čerstvou šalvěj, strouhanku a rozpuštěné máslo. Suroviny v misce dobře promícháme. |
2 | Vepřovou kýtu s kostí podélně rozřízneme, vykostíme a vzniklý plát vepřového masa položíme tukem dolů. Na plát masa rozetřeme připravenou nádivku, zamotáme a převážeme kuchyňskou nití, aby se během pečení roláda nerozjela. |
3 | Roládu dáme na rošt většího pekáče, potřeme olejem, do povrchu masa vetřeme sůl, pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 20-30 minut. Snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 60-90 minut. Během pečení několikrát zkoušíme propečenost rolády, vytéká-li po píchnutí do masa čirá šťáva, je maso propečené. Vytáhneme z trouby a roládu na 15 minut zabalíme do alobalu a naporcujeme. |
Poznámka
Podáváme s pečenými bramborami a dýní. Na každých 500 g vepřového masa počítáme s dobou přípravy 30-35 minut.