Chléb domácí z žitné mouky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chléb domácí z žitné mouky
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | paulenkova1 |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (35%) |
ID receptu: | 46679 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
0,5 kávová lžička | Cukr krupice |
2 kávová lžička | Droždí sušené |
1 polévková lžíce | Kmín drcený |
375 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
125 g | Mouka žitná |
0,5 polévková lžíce | Ocet vinný |
2 kávová lžička | Sůl |
280 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 69,0mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí sušené, Kmín drcený, Ocet vinný, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka žitná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chléb domácí z žitné mouky postup přípravy receptu:
1 | Do domácího robotu vložíme oba druhy mouky, vlažnou vodu, ocet, sůl, cukr, kmín, droždí a necháme vypracovat hladké těsto. |
2 | Po skončení hnětení těsto vyklopíme na desku, kterou jsme předem poprášili moukou. Prohněteme a vytvarujeme bochník, který necháme hodinu kynout. |
3 | Poté jej přeneseme na plech a pečeme v troubě na 200 stupňů 40 minut. |
4 | Upečený chléb potřeme vodou a můžeme podávat. |