Risotto po italsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Risotto po italsku
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 54184 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
2 ks | Cibule |
80 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
400 g | Rýže Arborio |
1 kávová lžička | Sůl mořská |
135 g | Sýr Parmezán |
1 dl | Víno bílé |
1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 103g |
---|---|
Cholesterol | 51,5mg |
Draslík | 456,8mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,7mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Sýr Parmezán, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Rýže Arborio, Sůl mořská, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Risotto po italsku postup přípravy receptu:
1 | Rýži v sítu důkladně promyjeme pod tekoucí vodou a necháme ji okapat. |
2 | Očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme a v hrnci na rozpáleném olivovém oleji ji zpěníme s 2 špetkami soli. Snížíme teplotu a pod poklicí ji pak budeme dusit asi 4 - 5 minut. Poté přidáme rýži, zvýšíme teplotu a za stálého míchání ji krátce osmažíme. Když rýže zesklovatí, přilijeme víno, promícháme a jakmile v rýži zůstane jen aroma po vínu, přilijeme 1.5 dl domácího zeleninového vývaru a snížíme teplotu. Rýži pomalu vaříme do doby, až se tekutina vyvaří, pak znovu přidáme 1.5 dl vývaru a špetku soli. Toto opakujeme do doby, až se rýže uvaří. Během vaření rýži promícháme a případně dochutíme solí. |
3 | Uvařenou rýži odstavíme z plotny, přidáme 100 g nastrouhaného parmazánu a 80 g másla. Vše důkladně promícháme a necháme rýži zakrytou poklicí 2 minuty. Takto připravené risotto má krémovou konzistenci, kde se všechny chutě výborně prolínají. Risotto podáváme posypané nastrouhaným zbylým parmazánem. |
Poznámka
K risottu se hodí kulatá rýže - druh Arborio, Carnaroli ap. K takto základnímu risottu můžeme přidávat další ingredience: maso, houby, zeleninu, bylinky aj.