Jáhlový nákyp s rozinkami a tvarohem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jáhlový nákyp s rozinkami a tvarohem
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 56458 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
60 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
100 g | Jáhly - loupané proso |
30 g | Máslo čerstvé |
5 dl | Mléko polotučné |
1 špetka | Sůl |
Na náplň | |
---|---|
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
150 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
150 g | Rozinky bílé |
500 g | Tvaroh měkký |
3 ks | Vejce slepičí |
Na zálivku | |
50 g | Med včelí |
3 polévková lžíce | Mléko polotučné |
1,5 dl | Vejce slepičí |
Jáhlový nákyp s rozinkami a tvarohem | |
30 g | Mouka pšeničná hrubá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 61g |
---|---|
Cholesterol | 243,1mg |
Draslík | 111,6mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,4mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Jáhly - loupané proso, Sůl, Citronová kůra, Cukr moučkový, Vejce slepičí, Med včelí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Cukr vanilka, Rozinky bílé, Tvaroh měkký, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jáhlový nákyp s rozinkami a tvarohem postup přípravy receptu:
1 | Osolené mléko v kastrůlku povaříme s cukrem, máslem a vanilkovým cukrem. Do vařícího se mléka vsypeme opláchnuté a okapané jáhly. Společně povaříme 15 minut na hustou kaši a stáhneme ze sporáku. Měkký tvaroh smícháme s opláchnutými rozinkami, vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem, citronovou kůrou a vejci. Dobře promíchané všechny suroviny s tvarohem vmícháme do vychladlé jáhlové směsi. |
2 | Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme hrubou mouku a rozložíme jáhlovou směs. Vejce rozšleháme s mlékem a medem a půlku zálivky nalijeme na jáhly v zapékací misce. Potom opět rozložíme jáhlovou směs a zase povrch přelijeme druhou půlkou zálivky. Na povrch naskládáme na tenké plátky nakrájené máslo a vložíme do nahřáté trouby. |
3 | Pečeme při 180°C teplotě 40-45 minut. |
4 | Po upečení nákyp vytáhneme z trouby, necháme 5-10 minut odpočinout. Nakrájíme na úhledné porce, pokládáme na jednotlivé talíře a ještě teplé podáváme. |
Poznámka
Tento nákyp podáváme jako hlavní, teplé jídlo. V menším porcích je vhodným sladkým předkrmem.