Polévka z ječmene, fazolí a zeleniny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z ječmene, fazolí a zeleniny
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Emanuele Ridi |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (16%) |
ID receptu: | 61371 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1 ks | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
220 g | Fazole cannellini |
380 g | Ječmen - obilky |
1 ks | Mrkev kořen |
50 ml | Olej olivový extra panenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 hrst | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový sterilovaný |
1 polévková lžíce | Šalvěj čerstvá |
1 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 83g |
---|---|
Cholesterol | 0,6mg |
Draslík | 533,7mg |
Vláknina | 24g |
Vitamín A | 116,4mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,5mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Ječmen - obilky, Protlak rajčatový sterilovaný, Šalvěj čerstvá, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fazole cannellini, Mrkev kořen, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka z ječmene, fazolí a zeleniny postup přípravy receptu:
1 | Předem namočené fazole uvaříme na skus a odstavíme z plotny. Vodu z fazolí nesléváme, vývar ještě použijeme. |
2 | V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli, nakrájený řapíkatý celer, na kostičky nakrájenou mrkev a rozmáčknuté stroužky česneku. Vhodíme několik lístků šalvěje a vše lehce osmahneme. |
3 | Potom přidáme ve studené vodě propláchnutý ječmen a zlehka jej opražíme, aby se zrnka zatáhla. Přilijeme trochu vývaru z fazolí, vmícháme rajčatový protlak a ještě přilijeme trochu vývaru. Stroužky česneku vyjmeme. |
4 | Třetinu fazolí dáme stranou, zbylé rozmixujeme a přidáme do polévky. Za stálého míchání vaříme polévku do krémové konzistence, potom vsypeme celé fazole a přilijeme zbylý vývar. Polévku ještě necháme probublávat do zhoustnutí. |
5 | Nakonec přisypeme nasekanou petrželku a podle chuti sůl a pepř. |
6 | Každou porci ozdobíme lístkem šalvěje a zakápneme olivovým olejem. |