Focaccia - italská chlebová placka s rajčaty a pestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Focaccia - italská chlebová placka s rajčaty a pestem
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62181 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Na podsypání těsta | |
---|---|
2,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Těsto na focacciu | |
1 špetka | Cukr krupice |
22 g | droždí |
450 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
5 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
1 kávová lžička | Sůl |
300 ml | Voda pitná |
Na vytření pekáčku | |
0,5 polévková lžíce | Olej olivový |
Na potření těsta | |
1 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Obloha | |
3 polévková lžíce | Bazalka |
2 špetka | Pepř zelený mletý |
2 polévková lžíce | Pesto alla Genovese |
300 g | Rajčata Cherry |
0,5 kávová lžička | Sůl bylinková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 148,1mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 54,9mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,2mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Sůl, Voda pitná, Voda pitná, Bazalka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový extra panenský, Olej olivový, Olej olivový extra panenský, Pepř zelený mletý, Rajčata Cherry, Sůl bylinková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny droždí, Pesto alla Genovese nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Focaccia - italská chlebová placka s rajčaty a pestem postup přípravy receptu:
1 | Do mísy prosejeme 450g hladké mouky, promícháme ji s 1 lžičkou soli a doprostřed mouky uděláme důlek. Do něj rozdrobíme 22g droždí (1/2 kostky), k nim přidáme špetku cukru a 100ml vlažné vody. Až vzejde kvásek, vařečkou kvásek rozmícháme do mouky a postupně, během zpracování přilijeme 200ml vody, kterou jsme si smíchali s 5 lžicemi oleje. Nejdříve vařečkou vše dobře promícháme. Pak těsto dáme na pomoučený vál a rukama vypracujeme hladké, vláčné těsto. Zpracováváme ho přibližně 10 minut. Vytvarujeme z něj malý bochánek, který poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na vále kynout asi 30 minut. Těsto by mělo zvětšit svůj objem 2x. |
2 | Pekáček o průměru přibližně 40cm vytřeme olejem. Troubu si předehřejeme na 230°C. |
3 | Mezitím omyjeme zralá cherry rajčata, osušíme je, pokrájíme na poloviny, osolíme je a vložíme do cedníku, aby z nich odkapala přebytečná šťáva. Pak je dáme do misky, promícháme s bazalkovým pestem genovese, pokapeme je olejem a necháme marinovat. Ve sklenici rozmícháme lžíci oleje se 3 lžícemi vody |
4 | Z vykynutého těsta vytvoříme placku o síle 0.5cm. Vložíme ji na pekáč, potřeme ji olejem s vodou a dáme péct na 20 minut do středu trouby. Omyté čerstvé lístky bazalky osušíme. |
5 | Na horkou upečenou foccaciu poklademe připravená rajčata s pestem, posypeme lístky bazalky a hned podáváme. |
Poznámka
Pokud nemáme čerstvé kvasnice, použijeme 2 lžičky sušeného droždí.