Oblíbené lasagne - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Oblíbené lasagne
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62317 |
Ingredience
10 plátek | Těstoviny Lasagne |
Zelenina | |
---|---|
3 polévková lžíce | Bazalka |
3 polévková lžíce | Celer - nať |
1 ks | Cibule |
1 ks | Cuketa |
400 g | Hovězí maso mleté |
1 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
3 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový sterilovaný |
400 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
1 kávová lžička | Sůl |
150 ml | Víno červené |
Bešamel | |
100 g | Máslo čerstvé |
1 l | Mléko odtučněné |
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Muškátový oříšek |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
30 g | Sýr Parmezán |
Na vytření dna zapékací mísy | |
0,5 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
Na posypání | |
30 g | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
30 g | Sýr Parmezán |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 74,1mg |
Draslík | 451,5mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 232,6mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,6mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Cibule, Cuketa, Hovězí maso mleté, Protlak rajčatový sterilovaný, Rajčata loupaná (konzervovaná), Sůl, Víno červené, Muškátový oříšek, Sůl, Sýr Parmezán, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Těstoviny Lasagne, Celer - nať, Mrkev kořen, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Mléko odtučněné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Olej olivový extra panenský, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Oblíbené lasagne postup přípravy receptu:
1 | Omytou a očištěnou zeleninu: mrkev, celerovou nať, cibuli a cuketu pokrájíme nadrobno. V hlubší velké pánvi rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibuli, pak k ní přidáme ostatní pokrájenou zeleninu (kromě cukety), společně zeleninu s cibulí smažíme 3 minuty. Přidáme mleté hovězí maso a za častého promíchání vše smažíme dalších 5 minut. Směs ochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem a smažíme znovu 5 minut. Poté přilijeme suché červené víno a směs povaříme 3 minuty, aby se vypařil alkohol. Přidáme konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, cuketu a drobně posekané bazalkové lístky. Snížíme teplotu, znovu vše promícháme a pomalu budeme vařit asi jednu hodinu. Po 30 minutách směs promícháme, ochutnáme a případně dochutíme solí. Měli bychom uvařit výbornou hustou masovou směs. |
2 | Uvaříme bešamel: ve větším rendlíku rozehřejeme máslo, do něj přimícháme hladkou mouku. Mícháme, smažíme minutu, až budeme mít světlou jíšku. Na chvilku hrnec odstavíme z plotny a do jíšky postupně přimícháme horké mléko. Rendlík postavíme znovu na plotnu, za stálého míchání směs začne houstnout, poté přimícháme nastrouhaný parmezán, muškátový oříšek, omáčku dochutíme solí, pepřem a rendlík s omáčkou odstavíme z plotny. Celkově mouku s mlékem pomalu vaříme 10 minut. |
3 | Troubu si předehřejeme na 180°C. |
4 | Připravíme lasagne: zapékací mísu vymažeme olejem. Celé dno potřeme čtvrtinou bešamelu. Na něj položíme 3 plátky lasagní. Na ně navršíme polovinu masové směsi, kterou potřeme druhou třetinou bešamelu. Pak zase poklademe 3 plátky lasagní, které potřeme zbylou polovinou masové směsi. Na ni položíme znovu 3 plátky lasagní, potřeme je zbytkem bešamelu, posypeme parmezánem, na něj poklademe tenké plátky másla a celý povrch posypeme čerstvě pomletým pepřem. |
5 | Zapékací mísu vložíme do středu trouby. Pečeme 30 minut, pak mísu přendáme do vyššího patra, troubu zapneme na 200°C a pečeme dalších 15 minut. Lasagne pečeme dozlatova, budou křupavé. Zapékací mísu vytáhneme z trouby, lasagne krájíme na čtverce až po 5 minutách. |
6 | Nakrájené porce dáme na talíře a hned servírujeme. |