Plněné hovězí závitky - ptáček - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plněné hovězí závitky - ptáček
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62338 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Náplň do závitků | |
---|---|
3 ks | Cibule |
1 ks | Klobása uzená |
1 ks | Mrkev kořen |
1 ks | okurky sterilizované |
4 plátek | Slanina vepřová |
1 ks | Vejce slepičí |
Závitky | |
1 polévková lžíce | Hořčice plnotučná |
750 g | Hovězí maso zadní |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
Na obalení | |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Na dochucení a zahuštění záklechkou | |
1 kávová lžička | Hořčice plnotučná |
0,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 170,8mg |
Draslík | 134,5mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 72,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,6mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Slanina vepřová, Vejce slepičí, Sůl, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Klobása uzená, Mrkev kořen, Hořčice plnotučná, Hovězí maso zadní, Pepř černý mletý, Mouka pšeničná hladká T 650, Hořčice plnotučná, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny okurky sterilizované nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Plněné hovězí závitky - ptáček postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si všechny potřebné ingredience: uvaříme 1 vejce natvrdo. Vaříme ho 9 minut, pak ho zchladíme, oloupeme a rozkrojíme na čtvrtky. Oloupanou a omytou mrkev, nakládanou sladkokyselou okurku, očištěnou cibuli a 1 nožičku klobásy rozkrájíme podélně na čtvrtky. Druhou velkou očištěnou cibuli (nebo 2 menší) pokrájíme nadrobno a odložíme ji do misky. |
2 | Špalíček masa z vysokého roštěnce omyjeme a osušíme. Nakrájíme z něj 4 plátky, které vložíme mezi potravinářskou fólií, (aby se maso nepotrhalo) a plátky rozklepeme. Poté plátky z každé strany osolíme a posypeme čerstvě pomletým černým pepřem. Každý plátek potřeme plnotučnou hořčicí. Na každý položíme plátek prorostlé slaniny, čtvrtku okurky, mrkve, vajíčka a klobásy. Plátky masa zabalíme pečlivě do tvaru závitku a zpevníme párátky tak, aby se nám neotevřely. Poté je obalíme v hladké mouce. |
3 | V kastrólu rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibuli a když pomalu začne růžovět, přidáme hovězí závitky a společně s cibulí je osmažíme dozlatova z každé strany. Smažíme je přibližně 10-15 minut. Poté maso zalijeme horkou vodou, závitky musí být pod hladinou, vařečkou vše promícháme, opečenou mouku, která se přichytila na dně, vařečkou seškrábneme. Vodu s masem přivedeme k varu, pak snížíme teplotu, kastról zakryjeme poklicí a pomalu závitky vaříme doměkka 80-90 minut. Průběžně asi každých 15 minut omáčku s masem promícháme. |
4 | Připravíme si záklechku: ve skleničce dohladka rozmícháme 1/2 lžíce mouky ve 100ml vody. Po hodině vaření omáčku podle chuti ještě osolíme, opepříme a přimícháme 1 lžičku hořčice. Asi 10 minut před koncem vaření ještě omáčku zahustíme záklechkou. |