Zdravá velikonoční pomazánka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 24 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zdravá velikonoční pomazánka
Zdravá velikonoční pomazánka
Celkový čas: | 24 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 9 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62963 |
Kategorie: | Pomazánky |
Ingredience
2 ks | Cibulka jarní |
2 ks | Pampeliškové listy |
1,5 polévková lžíce | Pažitka |
2 špetka | Pepř bílý |
3 špetka | Sůl |
100 g | Sýr Lučina - termizovaný |
3 ks | Vejce slepičí |
1 polévková lžíce | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 369,7mg |
Draslík | 201,8mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,1mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Pampeliškové listy, Pažitka, Pepř bílý, Sůl, Vejce slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Sýr Lučina - termizovaný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zdravá velikonoční pomazánka postup přípravy receptu:
1 | Uvařená vejce na tvrdo (vaříme je 9 minut) oloupeme, rozpůlíme, vyjmeme žloutky a dáme je do misky. Přidáme k nim termizovaný sýr, zakysanou smetanu, sůl, pepř a utřeme je do pěny. Bílky so pokrájíme na malé kostičky. Očištěnou jarní cibuli, pažitku a 2 mladé listy z pampelišky omyjeme. Bílou část z cibulek překojíme na poloviny a poté cibulky nakrájíme na tenké proužky i s natí. Pažitku a pampeliškové listy pokrájíme nadrobno. Vše zamícháme do žloutkové pěny a nakonec dochutíme solí a bílým pepřem. |
Poznámka
Pomazánku mažeme na tmavé pečivo nebo čerstvý chléb. Pameliškové listy prospívají našemu zdraví při trávení. Listy jsou nepatrně nahořklé, vybíráme jen mladé. Můžeme z listů připravit i jarní salát.