Dušená rýže - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušená rýže
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 65952 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
0,5 ks | Cibule |
2 ks | Hřebíček |
30 g | Máslo čerstvé |
300 g | Rýže loupaná |
0,5 kávová lžička | Sůl |
250 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 83g |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 105,0mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 2,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,5mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Hřebíček, Rýže loupaná, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušená rýže postup přípravy receptu:
1 | Přebranou rýži opláchneme studenou vodou, potom ještě několikrát horkou vodou. |
2 | Rýži vsypeme do kastrolu, zalijeme vodou, přidáme máslo, oloupanou cibuli se zapíchnutým hřebíčkem a sůl. Na plotně bez míchání přivedeme k varu. Přiklopíme pokličkou a rýži dáme dusit do středně vyhřáté trouby, aby změkla a byla sypká, ne však lepkavá. |
3 | Měkkou rýži vyndáme z trouby a necháme asi 5 minut stát. Odstraníme cibuli s hřebíčkem a rýži vidličkou zlehka nakypříme. |
4 | Podáváme jako přílohu. |
Poznámka
1
K přípravě rýže je zapotřebí podstatně více vody! Místo másla se může použít i olej.