Zapečená polenta se smetanou, špenátem a sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečená polenta se smetanou, špenátem a sýrem
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | dudlik |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (24%) |
ID receptu: | 7566 |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
0,5 kávová lžička | Koriandr mletý |
150 g | Mozzarella |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
500 g | Polenta |
300 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
700 g | Špenát listový čerstvý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr Gorgonzola |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 103g |
---|---|
Cholesterol | 124,6mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 25g |
Vitamín A | 17g |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 53,2mg |
Vitamín E | 3,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Koriandr mletý, Mozzarella, Muškátový oříšek, Polenta, Špenát listový čerstvý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Gorgonzola mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečená polenta se smetanou, špenátem a sýrem postup přípravy receptu:
1 | Na 225 stupňů předehřejeme troubu. |
2 | Rozehřejeme na pánvi olej. Přidáme nakrájenou cibuli, česnek a mletý koriandr a 5 minut smažíme na mírném ohni, dokud cibule nezměkne. |
3 | Minutu blanšírujeme špenát ve vroucí vodě s trochou soli, opláchneme studenou vodou, slijeme a odstraníme přebytečnou tekutinu. |
4 | Smícháme v hrnci špenát se smetanou, gorgonzolou, solí, muškátovým oříškem a pepřem. Přivedeme k varu a přendáme do zapékací mísy. |
5 | Plátky polenty a mozarelly navršíme na špenátovou směs a pevně přitiskneme na špenát. |
6 | 15 minut pečeme, dokud nezačne pokrm bublat. |
7 | Položíme na rozpálený gril a 2 minuty grilujeme dozlatova. |
Poznámka
polenta uvařená