Muffiny s borůvkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Muffiny s borůvkami
Muffiny s borůvkami
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 21689 |
Kategorie: | Muffiny |
Ingredience
170 g | Borůvky |
1 špetka | Citronová kůra |
60 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
2 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
55 g | Máslo čerstvé |
175 ml | Mléko plnotučné |
180 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 191,4mg |
Draslík | 231,3mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 219,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,1mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 383,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Citronová kůra, Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Muffiny s borůvkami postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si formu na 12 kusů muffin a vymažeme tukem. Troubu předehřejeme na 200 °C. |
2 | Do mísy prosejeme mouku, cukr, přidáme prášek do pečiva a sůl. V jiné míse našleháme vejce, přidáme mléko, rozehřáté máslo, citronovou kůru, vanilkový cukr a směs promícháme. |
3 | Do moučné směsi uděláme důlek, vlijeme našlehaná vejce a kovovou lžící promícháme tak, aby byla mouka provlhčená, ale ne úplně hladká. Poté vmícháme borůvky a lžící plníme formy tak, aby mohlo těsto nabýt. Pečeme zhruba 20 - 25 minut (hotové muffiny se po zmáčknutí musí zvednout). Ve formě necháme zchladnout, pak vyklopíme. |
Využila jsem mražené a mírně povolené borůvky a proto ta barva těsta:-). Prášek do pečiva jsem dala celý, těsto se mi ale zdálo řidší, než je u těst na muffiny obvyklé a proto i při pečení "čepičky" nahoře nedržely tvar. Příště bych přidala malinko mouky navíc a nevím, co má za smysl nepromíchat těsto pořádně a nechat tam nějaké hrudky. Pekla jsem v silikonových formičkách a ty se nemusí tukem vymazávat. Muffiny z nich vyklápím krátce po upečení a odkládám na mřížku. Příště bych i o trochu snížila teplotu pečení. Kdybych recept hodnotila jako ve škole, tak by to byla známka 3.
Muffiny byly výborné!