Sýrové suflé - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sýrové suflé
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 29107 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
Bešamelová omáčka | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,3 l | Mléko polotučné |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Sýrové suflé | |
2 kávová lžička | Maizena - kukuřičný škrob |
2 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
125 g | Sýr Ementál (Primátor) |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 285,7mg |
Draslík | 80,4mg |
Vláknina | 927,1mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Muškátový oříšek, Paprika mletá sladká, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Maizena - kukuřičný škrob, Pepř černý mletý, Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sýrové suflé postup přípravy receptu:
1 | Misky na suflé vymažeme máslem a vysypeme moukou. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání osmahneme do zlatožluta. Po částech přiléváme mléko a metličkou šleháme sníh, dokud není omáčka hladká. |
2 | Omáčku přivedeme k varu a při mírné teplotě, za stálého míchání necháme 5 minut povařit. Sundáme ze sporáku, necháme vychladnout. |
3 | Bílky oddělíme od žloutků. Ementál nastrouháme. Žloutek postupně zašleháme do připravené omáčky, až vznikne hladký krém. Přimícháme sýr, okořeníme paprikou, solí a pepřem. |
4 | Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Do mísy dáme bílky a špetku soli, vyšleháme tuhý sníh, přimícháme kukuřičný škrob. |
5 | Sníh vařečkou po částech opatrně vmícháme do těsta. Připraveným těstem naplníme misky na suflé a vložíme do vodní lázně. |
6 | Pečeme při teplotě 200 stupňů Celsia 20 minut. Potom teplotu snížíme na 190 stupňů Celsia a pečeme dalších 20 minut. Po upečení ihned podáváme. |
Sýrové suflé občas dělám jako lehčí večeři. Se salátem z čerstvé zeleniny tvoří dokonalé a efektní jídlo. Musí se ale podávat ihned, rychle ztrácí nadýchanost. Tepelným ztrátám zkouším zabránit zabalením misky do utěrky. Množství mi vystačilo taktak do misek, odpovídá spíš množství pro teplý předkrm. Pro hlavní chod dopuručuji množství trochu navýšit. Ale pochutnali jsme si, palec nahoru.