Švestkový koláč s perníkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 125 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Švestkový koláč s perníkem
Celkový čas: | 125 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 75 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | jankovska |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (4%) |
ID receptu: | 39130 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
200 g | Cukr krupice |
30 g | Droždí |
105 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko polotučné |
500 g | Mouka pšeničná polohrubá voženílkova |
175 g | Perník |
3 g | Sůl |
1000 g | Švestky |
100 g | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 59,9mg |
Draslík | 248,8mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Sůl, Švestky, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná polohrubá voženílkova, Perník mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Švestkový koláč s perníkem postup přípravy receptu:
1 | Droždí rozetřeme s 1 lžičkou cukru, přidáme 100 ml vlažného mléka, promícháme, zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vzejít kvásek, trvá to 10 minut. |
2 | Kvásek přidáme do mouky, přidáme cukr, 100 g másla, vejce, mléko, sůl, vypracujeme těsto, přikryjeme ho utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. |
3 | Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Nastrouháme perník. |
4 | Předehřejeme troubu na 180°C. Těsto dáme na máslem vymazaný plech, poklademe švestkami, posypeme strouhaným perníkem a pečeme dozlatova. |
Nevím, jestli těsto má být tzv. lité, v receptu se o tom nepíše. V ingrediencích je totiž hodně tekutiny. Na klasické koláčové těsto stačí méně než polovina mléka. Část cukru jsem nedávala do těsta ale na švestky nahoře. Možná by měl být strouhaný perník trochu pokapaný máslem. Spíše doporučuji upéct klasický koláč s drobenkou a když s perníkem, tak ho dát na těsto pod švestky. Koláč moc nezaujal ani vzhledově.