Brynzové halušky slovenské - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Brynzové halušky slovenské
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 5 minut |
Autor: | ondra |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 39695 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
900 g | Brambory |
300 g | Mouka polohrubá |
40 ml | Olej rostlinný |
10 g | Sůl |
200 g | Sýr Brynza |
1 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 66g |
---|---|
Cholesterol | 49,1mg |
Draslík | 822,7mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,5mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Olej rostlinný, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka polohrubá, Sýr Brynza mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Brynzové halušky slovenské postup přípravy receptu:
1 | Očištěné a omyté syrové brambory nastrouháme najemno, osolíme, přisypeme polohrubou mouku, přibližně třetinu váhy brambor. Výsledné těsto musí být spíš řidší. Přidáme vejce a vymícháme těsto. Těsto protlačujeme přes síto s většími otvory nebo nakrájíme ručně. Zavaříme pár minut v osolené vodě, scedíme a ihned vložíme na pár vteřin do rozpáleného oleje. Vyndáme, necháme okapat a podáváme. |
2 | Na talíři je posypeme rozdrobenou brynzou. |
Moc dobré halušky, přidávala jsem jen trochu mouky, ta nejde napsat váhově úplně přesně. Doporučuji použít na vaření větší množství vody než uvádí recept, asi tak, jako na vaření těstovin a soli dle potřeby. Jen pořád přemýšlím, proč se mají uvařené halušky ihned vložit na pár vteřin do rozpáleného oleje... Je jich docela hodně a proč si špinit další nádobí. Kdo chce, tak si je promastí ihned po okapání v nějaké míse. Někdo používá sádlo nebo rozškvařenou slaninu. Přiznám se, že jsem se s takovým postupem ještě nesetkala. Jen pokud se nějaké zbylé halušky opékají. Dost jsem se ale setkala s tím, že se řeší, jestli do halušek patří vejce nebo nepatří. Je to tak 50:50, já osobně dávám :-) A taky dávám palec nahoru a doporučuji halušky vyzkoušet.