Jihočeská chlebová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jihočeská chlebová polévka
Jihočeská chlebová polévka
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 58528 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
3 g | Bobkový list |
4 krajíc | Chléb konzumní |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
20 ml | Ocet |
1 špetka | Pepř černý mletý |
20 g | Petržel - nať |
2 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
1,5 l | Voda pitná |
150 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 98,7mg |
Draslík | 112,1mg |
Vláknina | 814,5mg |
Vitamín A | 294,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,7mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Kmín drcený, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Ocet nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Jihočeská chlebová polévka postup přípravy receptu:
1 | Černý chléb nakrájíme na tenké plátky, které zalijeme vodou a necháme 8 hodin namočené. Následně osolíme, opepříme, vložíme bobkový list, kmín. Povaříme 30 - 40 minut, aby se chléb důkladně rozvařil. |
2 | Ve smetaně rozšleháme vejce, vlijeme do chlebového vývaru a dobře promícháme. Za stálého míchání povaříme ještě 10 minut, stáhneme z ohně, vložíme máslo a dobře promícháme do rozpuštění másla. Nakonec vsypeme nasekanou petrželovou nať. |
3 | Polévku podáváme v jednotlivých polévkových miskách. Spolu s polévkou podáváme zvlášť na dochucení ocet. |
Poznámka
Takto připravenou polévku podáváme jako teplý předkrm. V návodu není uvedena doba namáčení chleba (8 hodin).