Dort pro manikérku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dort pro manikérku
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 62136 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Ořechový korpus | |
---|---|
375 g | Cukr moučkový |
1 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
400 g | Mouka polohrubá |
100 g | Olej rostlinný |
50 g | Ořechy vlašské |
6 ks | Vejce slepičí |
150 g | Voda pitná |
Tvarohový krém | |
4 polévková lžíce | Cukr moučkový |
500 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
500 g | Tvaroh jemný |
2 balení | Ztužovač šlehačky |
Hmota na ruku | |
250 g | Bonbony marshmallow |
40 g | Máslo čerstvé |
140 g | Rýže karamelová |
1 špetka | Sůl |
0,5 kávová lžička | Tresť vanilková |
Na přelití | |
100 g | Čokoláda bílá |
Dort pro manikérku | |
1000 g | Marcipánová hmota surová |
50 g | Omega |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 256g |
---|---|
Cholesterol | 348,5mg |
Draslík | 436,2mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 289,1mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Olej rostlinný, Ořechy vlašské, Vejce slepičí, Voda pitná, Cukr moučkový, Sůl, Tresť vanilková, Čokoláda bílá mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka polohrubá, Smetana 33% (šlehačka), Tvaroh jemný, Máslo čerstvé, Marcipánová hmota surová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Ztužovač šlehačky, Bonbony marshmallow, Rýže karamelová, Omega nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Dort pro manikérku postup přípravy receptu:
1 | Ořechový korpus: Vyšleháme žloutky s polovinou cukru, postupně přidáváme horkou vodu. Přidáme olej a chvíli šleháme, pak postupně přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec dáme mleté ořechy. Bílky ušleháme a lehce vmícháme do těsta. Pečeme na 160° cca 40 minut. |
2 | Tvarohový krém: Vyšleháme tvaroh s cukrem, spojíme s napůl ušlehanou šlehačkou smíchanou se ztužovačem. |
3 | Hmota na ruku: V kastrolu rozpustíme máslo se solí a vsypeme marschmallow. Za stálého míchání přidáme aroma a necháme úplně roztavit. Pak vsypeme rýži, řádně promícháme a vyklopíme na 100% tukem (Omegou) pomaštěnou linku. Pomastíme si také ruce a po chvilkovém zchladnutí si z hmoty uděláme kouli se kterou budeme dál pracovat. Chvilku ji necháme, povalujeme ji po lince, aby byla hladší a začneme tvarovat. Vytvarujeme si zhruba dlaň, prsty a postupně jak hmota chladne, tak prsty ztenčujeme a ohýbáme do tvaru, pak teprve se zabýváme dlaní. Lze si vypomoci kostrou ruky zhotovené z drátků. |
4 | Hotovou ruku necháme vytvrdnout alespoň do druhého dne, je potřeba aby se jednotlivé prsty podepřely, aby držely v žádaném tvaru. Po dokonalém ztuhnutí začistíme detaily, uděleláme lůžka nehtů – použila jsem platové nehty na vytvoření. Nakonec celou ruku polijeme bílou čokoládou, aby se zahladily nerovnosti a držel na ní potah. Po zaschnutí čokolády ji teplýma rukama uhlaďíme, oškrábeme zbytek a můžeme potahovat. Uděláme záhyby,zvýrazníme kloubky a nehtová lůžka. Samotný dort 2x prořízneme, naplníme tvarohovým krémem, na okraji plátu uděláme mantinely z máslového krému, aby potah nepřišel do styku s tvarohovým krémem. Taktéž po sestavení dortu povrch potřeme jen máslovým krémem a dáme pořádně vychladit. Po vychlazení potáhneme, dozdobíme detaily a umístíme ruku a drobnosti na vhodné místo. |
Poznámka
Dortový korpus potahujeme rozválenou marcipánovou (nebo fondánovou) hmotou. Dozdobíme podle vlastní fantazie, např. cukrovými perličkami. Potřeby manikérky (např. pilníček) můžeme vytvarovat z barevného marcipánu.