Indický čočkový dhal - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Indický čočkový dhal
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 62467 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 špetka | Chilli koření mleté |
2 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
500 g | Čočka červená |
1 kávová lžička | Garam masala |
1 kávová lžička | Kari koření |
1 kávová lžička | Kmín římský |
1 ks | Koriandr čerstvý |
1 kávová lžička | Koriandr mletý |
1 kávová lžička | Kurkuma |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 ks | Rajčata |
0,5 kávová lžička | Sůl |
10 g | Zázvor celý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 83g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 999,4mg |
Vláknina | 32g |
Vitamín A | 797,5mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,2mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli koření mleté, Cibule, Citronová šťáva, Čočka červená, Kari koření, Kmín římský, Koriandr čerstvý, Koriandr mletý, Kurkuma, Olej rostlinný, Rajčata, Sůl, Zázvor celý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Garam masala, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Indický čočkový dhal postup přípravy receptu:
1 | Ve velké pánvi na oleji zprudka orestujeme všechno koření (kromě soli a čerstvého zázvoru.) Po 1 minutě restování přidáme jemně nasekanou cibuli, ztlumíme příkon tepla a cibuli necháme zpěnit. Přisypeme dobře propláchnutou červenou čočku, osmahneme a zalijeme vroucí vodou tak, aby čočka byla ponořená. Osolíme a vaříme asi 15 minut, aby čočka měla kašovitou konzistenci. Během vaření můžeme podle potřeby přilít vodu. |
2 | Do uvařené čočky vmícháme nadrobno nakrájená rajčata, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a nasekanou koriandrovou nať. |
Poznámka
Voda podle potřeby. Podáváme s rýží nebo s indickými plackami.
Zajímavá a zdravá varianta jídla z luštěnin. Díky výrazné chuti koření mi k čočce žádná uzenina nechyběla. Pro šťavnatější chuť doporučuji použít na toto množství čočky opravdu velká rajčata, nebo jedno přidat.