Jablková žemlovka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablková žemlovka
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 8868 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
150 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
10 g | Hrozinky |
500 g | Jablka |
150 g | Máslo čerstvé |
5 dl | Mléko polotučné |
5 dkg | Ořechy vlašské |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
2 ks | Vejce slepičí |
8 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 64g |
---|---|
Cholesterol | 180,2mg |
Draslík | 248,3mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 43,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Hrozinky, Jablka, Ořechy vlašské, Skořice mletá, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jablková žemlovka postup přípravy receptu:
1 | Veku nebo žemle, případně vánočku nakrájíme na tenké plátky. |
2 | Vymastíme pekáč polovinou másla, na dno poskládáme vedle sebe 1/3 plátků žemle, kterou jsme před tím namočili v rozšlehaných vejcích s mlékem. |
3 | Na plátky pak rozprostřeme polovinu nastrouhaných nebo nakrájených jablek, posypeme opranými a spařenými rozinkami, polovinou krupicového cukru smíchaného s vanilkovým cukrem a skořicí. Také můžeme posypat strouhanými ořechy a rozinkami. |
4 | Potom položíme vrstvu žemle namočené ve vejcích s mlékem a na žemle dáme zbylou polovinu jablek s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy. |
5 | Poslední vrstvu tvoří opět plátky smočené žemle. Pokapeme je zbytkem rozpuštěného másla a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme dorůžova. |
6 | Upečenou žemlovku rozdělíme na čtvercové porce a posypeme moučkovým cukrem. |
Žemlovka...někdo ji miluje a někdo nesnáší. Já ji své rodině občas udělám a ponejvíce s jablky. V tomto receptu bych doporučovala dát jablek o dost více a taky přidat rozinky. Potřebovala jsem i o dost více mléka, ale to bude tím, že jsem měla starší pečivo. Cukr si přidá každý dle potřeby, někdo sladí více a někdo méně. Naopak jsem ubrala trochu másla, ale to už je na každém.