Sladkokyselá omáčka z mirabelek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sladkokyselá omáčka z mirabelek
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 90 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 47160 |
Kategorie: | Omáčky studené |
Ingredience
4 ks | Bobkový list |
1 ks | Chilli paprička |
150 g | Cukr moučkový |
1 kávová lžička | Kurkuma |
600 g | Mirabelky |
4 polévková lžíce | Ocet bílý vinný |
0,5 ks | Skořice celá |
1 kávová lžička | Sůl |
250 ml | Víno muškátové |
4 polévková lžíce | Voda pitná |
1 kávová lžička | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 58,1mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,8mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Chilli paprička, Cukr moučkový, Kurkuma, Skořice celá, Sůl, Voda pitná, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mirabelky, Víno muškátové mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Ocet bílý vinný nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Sladkokyselá omáčka z mirabelek postup přípravy receptu:
1 | Omyté mirabelky s vodou vaříme v hrnci se silným dnem. Když začnou karamelizovat (získávají světle hnědou barvu), přilejeme bílé víno a vinný ocet, v zakrytém hrnci vaříme na slabém plameni 15 minut. Začnou-li se mirabelky rozpadat, odstavíme je z ohně a propasírujeme přes síto na těstoviny nebo v pasírovacím mlýnku. |
2 | Do propasírovaného ovoce zamícháme očištěnou a omytou chilli papričku (nadrobno rozsekanou), sůl, skořicovou kůru, bobkový list, mletý zázvor, mletou kurkumu, vše vaříme do zhoustnutí na středním plameni asi 30 minut za neustálého míchání. Odstavíme z ohně, vyjmeme skořici a bobkové listy, poté omáčku naplníme do sklenic vypláchnutých horkou vodou a řádně uzavřeme. |
Poznámka
Bílé víno je nejvhodnější s vůní ovoce typu muškát; přijatelnou náhradou je jablečná šťáva. Používá se jako dip ke grilované zelenině, zvěřině a drůbežímu masu. Můžeme připravit i menší množství (neobsahuje želírovací cukr).